Wysłany: Pią Wrz 02, 2005 2:29 pm Dawny cmentarz choleryczny na Obłużu
Pisałem o tym już na innym forum, ale zapytam i Was, bo czytając to forum widziałem, że chętnie dzielicie się swoją wiedzą, a ja jestem ciekawy informacji dotyczących właśnie tego cmentarza. Dziś na tym miejscu są ogródki działkowe, nie wiecie może co stało się z tym cmentarzem i kiedy został zastąpiony przez działki? Raczej nie ma już po nim śladu...
A jak przejdziesz się tymi działkami to można znaleźć ciekawe rzeczy Działkowcy mają smykałkę do zbierania równego dziwnego drewna,miejscami można zauważyć także jakieś dziwnie przypróchniałe drewna jako elementy kompostowników itd... ciekawe skąd to się wzięło? Na jednym z nich widziałem także jakiś dziwny napis jakby to była ucięta część z krzyża. Jak będę raz jeszcze postaram się zrobić fotę
Moze nie bardzo zbiegne sie z moim poprzednikiem ale w kwestii formalnej bedzie chyba rownolegle
Bedac "kajtem" w latach 80-tych biegalem na rajdy na orientacje w ZHP.
Pewnego razu, juz po zmroku odkrylismy cmentarz (z tego co pamietam byl to cmentarz niemiecki), szlismy lasem od strony ul. Kolumba w Gdansku Morenie-boisko (szlismy w strone dawnej skladnicy amunicji i broni Wojska Polskiego). Pamietam jak przez mgle ze kogos sploszylismy na tym cmentarzu i uciekal przed nami.
Pietra mielismy wszystcy a bylo nas ok 5 harcerzy
Czy moze ktos byl na tym cmentarzu? Ktos cos kojarzy? Po kilkunastu latach probowalem tam sam trafic ale za skarby swiata juz nie moeglem.....Pogubilem sie......
Czy ktos cokolwiek wie na ten temat?
Dzieki.
W temacie cmentarza gdyńskiego-w Świdnicy też istniał tego typu cmentarz i ten sam typ rozwiązania-ogródki działkowe-ale podobno okres zagrożenia chorobowego szczątek to ok 100 lat.Może ktoś z Was wie więcej na temat?Czy nie jest ironią robienie z takiego cmentarza-działek?Chyba, że chce się dzielić tym co mają leżący?
Załączona mapka Obłuża jest mało dokładna, ale cmentarz zaznaczono wyraźnie. Na mojej, dokładniejszej (z 1942r.) cmentarza nie zaznaczono. Ważne pytanie: W jakiej odległości od drogi ulokowany był ów cmentarz? Obecnie ogródki działkowe miejscami oddzielone są od drogi pasem zieleni szerokości ok. 20(?) metrów. Może gdzieś tam leżą nieboszczyki?
Wg moich małych obliczeń, cmentarz był mniej więcej na wysokości szkoły. W tym miejscu między działkami a ulicą faktycznie jest pas zieleni (lub nieco z boku parking). Czy cmentarz był tuż przy ulicy (tak pokazuje załączona przeze mnie mapka), czy nieco dalej (jak to jest na innej mapce, którą mam w swoim posiadaniu), tego już nie wiem... Wydaje mi się jednak, że przed usunięciem tego cmentarza odbyła się jakaś ekshumacja... Chociaż w Gdańsku przy Al.Zwycięstwa nadal leżą zmarli, choć cmentarzy tam już nie ma. Ponury czekam na efekty Twoich badań, fotografie bądź ciekawe informacje są bardzo mile widziane, tym bardziej, że w żadnej książce o Gdyni nie natrafiłem na choćby jedną wzmiankę o tym cmentarzu.
danzi-spoko!a co do cmentarza-czy w czasie kiedy istniał tereny były już Gdynią?-jeśli nie to w info o Gdyni niewiele się znajdzie-ale to tak na marginesie
W trybie sprostowania: wiele książek i albumów o Gdyni opisuje dzieje dzielnic, które zostały do Gdyni dołączone później. Opisywane jest także Obłuże, ale o tym cmentarzu i jego historii nie ma ani słowa.
Z tego co wiem, ofiary epidemii z 1830 r. (ok. 2 tys. ludzi chyba) chowano w ówczesnym Wielkim Kacku, na terenie dzisiejszych Karwin. Konkretnie znam trzy lokalizacje: Karwiny II, nad stacją Shell'a (ta jest pewna, stoi tam nadal krzyż z datą "1830"), skarpa po prawej stronie Nałkowskiej (jak się jedzie w stronę lasu, zaraz za Bonusem i Korzenną), i ponoć "gdzieś w lesie". Ktoś wie coś więcej?
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 5:35 pm Cholera na Karwinach
Krzyż jest, ale z datą 1831. Postawiono go w 1885 r. dla uczczenia zwożonych tam ciał ofiar cholery z Wejherowa, Gdyni, Pruszcza, Tczewa, Chwaszczyna i innych miejscowości.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum