Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Grodzisko Reaktywacja?
Autor Wiadomość
Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Pon Lip 05, 2004 12:42 pm   Grodzisko Reaktywacja?

Przeczytajcie :hmm:

Marcin 

Wysłany: Pon Lip 05, 2004 1:10 pm   

Nic nowego. :wink: Jeden z wykładów podczas II Bałtyckiego Festiwalu Nauki - "Fortyfikacje Gdańska" był poświęcony planom zagospodarowania terenów "Grodziska". Sławomir Kruczowski dość szeroko przedstawił wizję powstania Parku Edukacyjnego HEWELIANUM (wraz z planetarium).
A zmiana na stanowisku zarządcy nic nie zmieni - ot, jeden urzędnik zastąpił drugiego.
--------------------------------------------------------------------------

bassa 
matecznik

Wysłany: Wto Lip 06, 2004 12:14 pm   

No tu sie nie zgodze z Marcinem...sytuacja ze P Rucinski zaczal sie zajmowac grantami na duze inwestycje,bedac poprzednio wiele lat inicjatorem Stow ,dyr Grodziska i ojcem chrzestnym pomyslu hewelianum....a pani Pilarczyk to prawniczka z dlugim stazem medialno-PR w UM...to jest najciekawszy uklad fachowcow, jaki sie mogl Grodzisku zdarzyc !!!

Petelka 

Wysłany: Wto Lip 06, 2004 1:12 pm   

Cytat:
to jest najciekawszy uklad fachowcow, jaki sie mogl Grodzisku zdarzyc !!!

Taaak... hmmm... I tylko ciekawa jestem co i kiedy z tego zdarzenia wyjdzie??? Życzę wspomnianemu układowi jak najlepiej, bo jak na razie grodzisko jest magicznym acz zupełnie niewykorzystanym miejscem. :II

Marcin 

Wysłany: Wto Lip 06, 2004 2:01 pm   

bassa napisał/a:
...to jest najciekawszy uklad fachowcow, jaki sie mogl Grodzisku zdarzyc !!!

Od teleturniejów na pewno. :hihi: :^^

bassa 
matecznik

Wysłany: Pią Lip 09, 2004 2:18 am   

Serio widzicie kogos best ??? Znaczy..dyskusja zatrąca o priv...ale naprawde jestem ciekawa, kto mogłby byc lepszy dla Grodziska ???

Marcin 

Wysłany: Pią Lip 09, 2004 1:11 pm   

Może i pani Pilarczyk jest fachowcem, ale w jej przedstawieniu na stronie www.gdansk.pl zabrakło chociaż krótkiej wzmianki, że kocha Gdańsk. Wymieniono jej wiele zainteresowań, umiejętności i sukcesów, ale o tym nie było ani słowa.
A taka zimna fachowość wywołuje u mnie lęk, że w przypadku ważnych decyzji przeważy jedynie ekonomiczna kalkulacja.
"Podkreśla, że były one znakomitą odskocznią od spraw stricte zawodowych, pozwalając na zapomnienie o problemach współczesnego Gdańska i zanurzenie się w problemach naszych przodków."
A ja wolałbym, żeby pamiętała...

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Pon Lip 12, 2004 4:42 pm   

Marcin napisał/a:
zimna fachowość wywołuje u mnie lęk, że w przypadku ważnych decyzji przeważy jedynie ekonomiczna kalkulacja.

Jak zauważyła pewna znajoma z innego forum, "Amateurs built the Ark, professionals built Titanic" :wink:

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Czw Lip 14, 2005 7:04 pm   

Cytat:
W następnej kolejności powstaną: planetarium, nowa hala wystawiennicza i kolej linowa prowadząca ze Śródmieścia na wyniesienie Fortu Grodzisko.

Strach się bać :cisza: Pytanie gdzie to postawią? Już wystarczy,że 17-wieczne stoki zostały oszpecone kawałem blachy, bo krzyżem to cięzko nazwać. No to teraz wojewódzkiemu i miejskiemu konserwatorowi zabytków będziem patrzyć na ręce, co podpisują.
Planetarium-gdzie?
Hala wystawiennicza-gdzie?
Kolej linowa-a nie taniej turystyczna linia autobusowa na forty?

Więcej znajdziecie TU:

Osobiście nie znam żadnych zabytkowych fortyfikacji na zachodzie, w których by instalowano „science center”. Dla mnie to nic innego, jak wymazanie części historii tego miejsca. No chyba, że Redita Napoleońska stanie sie ośrodkiem prezentującym historię tego miejsca poprzez wieki. Wbrew pewnym opiniom historia nie jest nudna :co_jest:

Kolejny raz,kolejna wiadomość o Forcie Grodzisko znów mi podcięła skrzydła.
Jedno co dobre, to że zabytki bedą zabezpieczone i wyremontowane.
Mam tylko nadzieję, że pod ścisłym nadzorem konserwatorskim. :yyy:
W pewnym sensie ta wiadomość mnie bardziej smuci,aniżeli cieszy.

Marcin 

Wysłany: Czw Lip 14, 2005 7:15 pm   

Rok temu podczs II Bałtyckiego Festiwalu Nauki drugiego dnia w trakcie sesji "Fortyfikacji Gdańska" przedstawiono wizualizację Hewelianum na Grodzisku...
Wg tych planów planetarium miało znajdować się pod majdanem - jednak sama kopuła miała wystawać ponad poziom gruntu... :II Już nawet nie wspomnę o pomyśle by na terenie majdanu umieścić punkty świetlne tworzące gwiazdozbiory...

Dagon 

Wysłany: Nie Lip 24, 2005 3:18 pm   

Pytanie tylko, czy wolicie, zeby to miejsce zaczelo tetnic zyciem, by ludzie podziwiali przynajmniej to, co zostalo, czy lepiej zostawic to pijakom i cpunom, bo przeciez nie wolno tam nawet zabytkowego kamyczka ruszyc ?? W ten sposob bedziecie sie klocic co do tego, jak to zagospodarowac, az wreszcie sie zawali ... Wtedy bedzie lament, ze nic sie nie robilo...

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Nie Lip 24, 2005 4:54 pm   

No jasne, bo dla zawalenia się zabytku jest tylko jedna alternatywa - przebudować go na centrum a la Pompidou. Właśnie przez takie myślenie nic się nie da zrobić, bo ochrona zabytku nie może iść na kompromisy tego rodzaju, a architekci i inwestorzy nie chcą iść na żaden kompromis.

Dagon 

Wysłany: Nie Lip 24, 2005 11:51 pm   

czy to, ze na placu będzie cos wystawało znaczy, ze jest to od razu Centrum Pompidou ??

to jest właśnie problem przez który gdynia niestety jest do przodu jeśli chodzi o inwestycje... jak się pojawi inwestor, to buduje...

a u nas?? niech tylko jakiś się ośmieli pojawić, to od razu pojawia się rzesza ludzi protestujących o byle źle ułożony kamyczek...

zastanówcie się, czy chcecie rozwoju Gdańska, czy wyłącznie patrzenia na sypiące się zabytki...

bez inwestycji nie będzie pieniędzy na nic... - ludzie zaczną wyjeżdżać, bo pracy nie będzie... mniej osób płacących podatki i mnie firm działających w Gdańsku to znacznie mniejsze wpływy do budżetu... Wtedy na pewno nie będzie pieniędzy na renowacje i rewitalizacje...

owszem, wszystko trzeba robić z głowa, ale nie można oprotestowywac wszystkiego...

Grün 
Oberpomuchel

Wysłany: Pon Lip 25, 2005 6:35 am   

Pracy nie ma w całej Polsce i to akurat nie ma nic wspólnego z zabytkami.
Inwestycje witamy z wielkim ukontentowaniem, ale o ile nie niszczą zabytków.
Nie wiem kiedy ostatni raz oglądałeś zabytki na Głównym Mieście, ale one raczej się NIE SYPIĄ.
Także przestań uprawiać demagogię, bo rozmów tego typu mamy tu za sobą bez liku, i czytanie Twoich argumentów, w których NIC nowego się nie pojawia, jest naprawdę nudne. Naszą opinię na temat dewastacji panoramy Miasta i zabudowy historycznego placu krzywymi pudełkami znasz. Jeśli jesteś odmiennego zdania - trudno. Nie przekonamy Cię, skoro droższe jest Ci przyciąganie iluzorycznych inwestycji od zachowania bardzo konkretnych wartości zabytkowych.

Horhe 
Twierdza Gdańsk

Wysłany: Sob Lip 30, 2005 11:55 am   

Dagon napisał/a:
czy to, ze na placu będzie cos wystawało znaczy, ze jest to od razu Centrum Pompidou ??

to jest właśnie problem przez który gdynia niestety jest do przodu jeśli chodzi o inwestycje... jak się pojawi inwestor, to buduje...

a u nas?? niech tylko jakiś się ośmieli pojawić, to od razu pojawia się rzesza ludzi protestujących o byle źle ułożony kamyczek...

zastanówcie się, czy chcecie rozwoju Gdańska, czy wyłącznie patrzenia na sypiące się zabytki...

Jest pewna różnica pomiędzy Gdynią, a Gdańskiem. Gdynia nie posiada fortów, których historia sięga XVII wieku. Dagon, czy nie raziłoby Ciebie planetarium na Targu Siennym,czy Węglowym?
Ponadto obecny stan Fortów wynika z nieprawidłowego zagospodarowania tego terenu w latach powojennych, jak wykorzystywanie fortecznej zabudowy na warsztaty, magazyny, chodowle pieczarek, czy dyskotekę. Pęknięcia Redity Napoleona z 1811 roku, zwanej dawnej Reduit Horn, wynikają glównie z podcięcia skarpy przy budowie dworca PKS. Mam tylko nadzieję, że przyszłe inwestycje nie będą się kłócić z założeniami konserwatorskimi.
Jakoś w innych krajach,czy zakątkach Polski można zadbać o fortyfikacje.
http://www.festung-ulm.de/
http://ourworld.compuserv...reiber/wall.htm
http://149.156.142.12/for...ach/mapzach.htm

Nie wszystko jest też takie piekne, bo Kraków też się boryka z podobnymi problemami.
http://149.156.142.12/for...aktualnosci.htm
Wizjonerzy i tyle.
Co do sensu istnienia planetarium, to wystarczy zasięgnąć informacji jak ma się planetarium we Fromborku. Może to odległość jest niesprzyjająca? Majdan Fortu Grodzisko napewno nie jest idealnym miejscem na taki obiekt.

Odpowiedz do tematu