No, teraz już wiem, do kąd powinna sięgać granica Polski na Zachodzie, pod Berlin! Ale ja bym się tak bardzo nie ograniczał, dlaczego nie pod Paryż?
Zdaje sie, że tenże sam Bolesław Chrobry podbiłł nie tylko Pomorze i kawał Brandemburgii ale jeszcze Ruś Kijowską. Jakoś nie zauważyłem na tym plakacie odnośnych haseł...
Tam zaraz podbił... wpadł do Kijowa, zniszczył miecz o bramę, zgwałcił siostrę (a może córkę?) Jarosława Mądrego, posadził zięcia Światopełka na tronie i popędził spowrotem do domu.
Skoro mowa o propagandzie.Sam osobiście lubię ,,penetrować" trójmiejskie strychy
od dziesiątek lat nie remontowane.Oczywista za zgodą lokatorów tudziez lokalnego
,,Anioła".Właśnie po takim małym przeszukiwanku (Łąkowa) znalazłem m.in.ulotkę
niemiecka wydrukowaną w drukarni Jeschkego.To mi wygląda na propagandę bo ni w ząb
nie znam ,,dojczego jazyka''.Dlatego podaję ją pod ogólną rozwagę.Może ktosik z Was
z grubsza po translacji dotrze do mej głowiny z informacją o czymże jest owy ulotny druk.
Uwaga zeskanowałem only str.1 i 4.Ale jak będzie potrzeba moge i 2 z 3 również.
Wydaję mi się że ma jakąś wartość historyczną ale jaką?Propagandową?
Przypominiała mi się dyskusja z niemacami na innym forum, która rozgorzała na temat polskości lub niemieckości różnych miast na terenie Polski. Zaczęli ją Niemcy prubując dowieść, że Gdańsk przez większą część swej histori należał do nich. Po dokładnych wiliczeniach w których udowodniliśmy im, że z jego tysiącletniej histori w ich posiadaniu był może łącznie najwyżej przez dwa wieki wciąż nie byli przekonani. Za koronne dowody Germańskich kożeni Gdańśka podawali przykłady pisania nazwy Gdańsk w ich źródłach z niemiecka już w XIV wieku. Skapitulowali dopiero gdy jeden z naszych zaczął im licytować słowiańskie nazwy dla miast z całych wschodnich niemiec w tym Berlina. Większość z nich naprawdę nie mogła uwierzyć w to, że plemiona słowiańskie zamieszkiwały kiedyś brzeg Łaby. Skońćzyło się to wkrótce potym banem dla jednego z naszych zagorzałych obrońców Polskości heh. Prawda jest taka, że gdyby nie druga wojna światowa polskie slady bytności w Gdańśku pewnie całkiem zostałyby wymazane z kart histori.
_________________ Jestem gupi i wszyscy bardzo mnie rzałują!
Znajomy historyk Rexie pamiętam mówił mi kiedyś że Berlin dawno dawno temu nazywał
się Dębno lub Debno i był słowiańskim grodem(ile w tym prawdy nie wiem ale brzmi ciekawie).
Gdybym poszukał tego tematu mógłbym tu wkleić bardzo długą listę nazw niemieckich miast w słowiańskim brzmieniu. Niemcy najczęsciej poprostu modyfikowali istniejącą nazwę.
Z drugiej jednak strony paradoksalnie słyszałem też taką teorię, że Mieszko I był prawdopodobnie wikingiem heh a ostatnie odkrycia archeologiczne w Polsce świadczą o znacznie większej penetracji naszych ziem przez ludzy skandyawskie niż do tej pory sądzono.
Hehe Najbardziej mnie jednak zastanawia geneza takiej nazwy jak Hel. Czy to możliwe aby pochodziła z języka angielskiego? Słyszałem kiedyś, że koniec cypla był tak nazywany przez angielskich rzeglaży, którzy zawijali do Gdańska dosć często, ale tą teorię mógł sobie ktoś równie dobrze wymyślić.
Równie dobrze mogła ona pochodzić od imienia nordyckiej (germańskiej?) bogini Hela. Tu też pewnie byłoby tyle wersji ile przy nazwie Gdańsk / Danzig, gdzie obie strony dorabiały ideologię do nazwy.
Znajomy historyk Rexie pamiętam mówił mi kiedyś że Berlin dawno dawno temu nazywał
się Dębno lub Debno i był słowiańskim grodem
Na terenie dzisiejszego Berlina stały minimum 2 słowiańskie grody:
Barlin ( barlit' = bielić ) w okolicach dzisiejszego Alexanderplatz
Kopanica - dzisiejsze Koepenick.
Z tego ostatniego grodu znana jest nawet jedna tam wybita moneta.
Niektóre nazwy są bardzo przewrotne.
Angielska i niemiecka nazwa Świąt Wielkanocnych pochodzi od imienia gemańskiej bogini na cześć której odprawiano wiosną pogańskie obrzędy.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum