Witam wszystkich, czy ktoś z Was zna może historię Koloni Przybyszewskiego i Koloni Jordana?? Podobno przed wojną były to domki letniskowe (ogrodnicze) pracowników stoczni. Wszelkie informacje mile widziane:)
W okolicy nekropolii, między ul. gen. A. Giełguda i gen. H. Dąbrowskiego widać małe domki należące do Kolonii Jordana i Ochota. Żeby dowiedzieć się co kryje się pod określeniem „kolonia”, trzeba wrócić do okresu dwudziestolecia międzywojennego. Po „czarnym wtorku” na giełdzie nowojorskiej (29 listopada 1929 roku), kryzys dotarł do Europy, a w 1932 do Gdańska. Masowo bankrutowały fabryki, banki, stocznie, a ludzie pozostawali bez źródła utrzymania, aż 58 procent mieszkańców nie miało pracy. I tu z odsieczą najbiedniejszym przyszły władze Gdańska. Uzbroiły tereny podmiejskie, zakupione dla miasta przez burmistrzów w XIX wieku i za niewielkie pieniądze wydzierżawiali pięćsetmetrowe działki bezrobotnym, którzy stawiali na nich nieduże domki. W ten sposób najbiedniejsi zaoszczędzali na czynszu, a jednocześnie mogli uprawiać warzywa na własny użytek. Te kolonie przetrwały wojnę, a i dzisiaj jest ich jeszcze około 20 w różnych częściach miasta.
I wybazgrałem mapkę dla mniej zorientowanych
[brzydka kompresja, ale już nie mam czasu]
Danzig_1940 kolonie z.jpg
Plik ściągnięto 9131 raz(y) 76,93 KB
Ostatnio zmieniony przez grzechuu Nie Lut 28, 2010 11:47 pm, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: Sob Lip 20, 2013 1:49 pm Historia Koloni Przybyszewskiego
Pytanie już ktoś kiedyś zadawał ale ponawiam , czy ktoś zna historię Koloni Przybyszewskiego ?
Mieszkałem tam 3 lata chyba w latach 1978-1981 odkąd sięgam pamięcią z miejscem tym wiążą się moje pierwsze wspomienia które pamiętam.
Spoglądając na mapkę w google widać,że kilka budynków zostało zrównanych z ziemią również domek w którym mieszkałem.
Tematy scalone.
Skro wiesz, że był, to czemu zakładasz kolejny, zamiast dopisać pytanie w istniejącym..?
Poza tym wypadałoby się najpierw przywitać http://forum.dawnygdansk.pl/viewtopic.php?t=1958
Dodam tak tylko że wędrując od Cmentarza Garnizonowego w kierunku na Wrzeszcz w lasku przy Świdnickiej trafiliśmy na pozostałości Cmentarza Św.Brygidy i Św.Józefa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum