To byłby bez wątpienia jeden z najbardziej efektownych pomników w Gdańsku. Dwumetrowy koń, na nim król Kazimierz Jagiellończyk, za nimi kilkuosobowy orszak. Całość wykonana z brązu i posadowiona między Bramą Wyżynną a Zespołem Przedbramia ul. Długiej.
Jednak w przeciwieństwie do Jana III Sobieskiego, innego króla uhonorowanego w Gdańsku pomnikiem, statua Kazimierza Jagiellończyka nie byłaby wyniesiona na postumencie, lecz osadzona w gruncie.
Pomysł uhonorowania króla pomnikiem został przyjęty na sierpniowej sesji Rady Miasta Gdańska. O ile nic nie stanie an przeszkodzie, jego budowa rozpocznie się w przyszłym roku.
Pomnik ma mieć "wielkość naturalną", co w języku rzeźbiarzy oznacza, że jego elementy byłyby o ok. 30 proc. większe niż w rzeczywistości.
Przetarg na kształt pomnika będzie ogłoszony w październiku. Rzeźbiarze otrzymają dokładne wytyczne jak mają wygladać stroje króla jego świty.
- Istnieje zbyt mało danych na temat króla Kazimierza Jagiellończyka, dlatego chcemy, by fachowcy przygotowali wszystkie wytyczne, tak, by nie było żadnych przekłamań historycznych – mówi Marian Werner z ZDiZ odpowiedzialny za budowę pomnika króla.
Kazimierz Jagiellończyk to nie jedyny władca, który w dającej się przewidziec przyszłości zostanie uhonorowany w Gdańsku pomnikiem. Co prawda nie król, lecz książę pomorski Świętopełk II stanie na skerze pomiędzy ul. Szeroką i Groblą II.
Brąz to ostatnio bardzo chodliwy materiał
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Trawestując Smolenia: nie czytaj gazet, bo będziesz mieć w głowie glizdę...
Przekopałam stos dzienników bandyckich, żeby znaleźć autora informacji o pomniku - Barbara Szczepuła.
pewnie tak. tylko kto to są, owi pomordowani Pomorzanie? czy trzeba mieć odpowiednie referencje, aby się do nich zakwalifikować? w tym kontekście warto sobie przypomnieć opinię obecnej minister Spraw Zagranicznej, gdy szło o pomnik ofiar tyfusu w gdańskim więzieniu.
osobiście nie chcę jakiejś wojny na pomniki. a coś mi się wydaje, że taka się szykuje. oby nie.
W artykule z DB była mowa, że chodzi o tych, których zginęli w latach 1939-45 z rąk hitlerowskiego okupanta. Społeczny Komitet Budowy Pomnika rozesłał listy do wszystkich pomorskich gmin, miast i powiatów o podanie nazwisk.
Pomnik miałby być odsłonięty w 2009, w 70. rocznicę wybuchu II wojny światowej.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum