Wysłany: Czw Lis 01, 2012 4:43 pm Poszukuję informacji dotyczących zlikwidowanego cmentarza
To mój pierwszy post, więc chciałem się ze wszystkimi serdecznie przywitać.
Szukam informacji o cmentarzu, na którym pochowana została w latach 30. moja prababcia (ok. 20 lat temu grób został zlikwidowany). Chodzi konkretnie o ten teren .
Orientujecie się jak nazywał się ten cmentarz oraz czy przeniesiono stamtąd groby do zbiorczej mogiły?
Z tego co wiem, na żadnym likwidowanym cmentarzu w Gdańsku nie prowadzono takich ekshumacji - przenoszono wyłącznie pojedyncze osoby, jeśli rodzina wyraziła takie życzenie i się o to zatroszczyła.
Cmentarz, o który pytasz, według katalogu opracowanego przez panią Joannę Labenz w Wojewódzkim Urzędzie Ochrony Zabytków:
Cytat:
Adres: Grodzisko, ul. Gen. Giełguda
Nazwa: St. Josef, St. Brigitten Kirchchof; Cmentarz Św. Józefa i Św. Brygidy
Przynależność wyznaniowa: katolicki (parafialny)
Data założenia – początek XX w.,
Data zamknięcia –24.11.1946 r.
Powierzchnia: ok. 1,0 ha
HISTORIA:
Powstał na potrzeby parafii kościołów Św. Józefa i Św. Brygidy. Założony za murami miejskimi cmentarz był trzecią, po cmentarzach na Chełmie i przy Wielkiej Alei nekropolią tych parafii.
OPIS:
Sytuacja:
Położony na północno-zachodnim skraju Śródmieścia, w rejonie Bramy Oliwskiej. Usytuowany na płaskim terenie, przy ulicy Giełguda, wzdłuż której biegnie jego północna granica. Z pozostałych stron otoczony zabudową mieszkaniową.
Plan:
Cmentarz założony na planie regularnego prostokąta, z główną aleją podłużną w osi północ–południe, prostopadłą do niej aleją poprzeczną oraz aleją biegnącą po obwodzie działki, wzdłuż jej granic.
Architektura:
Brak.
Zieleń:
Zachowała się większość drzewostanu cmentarnego. Nasadzenia wzdłuż alei oraz granic działki. W większości lipy drobnolistne i kasztanowce. Występują także klony i jesiony.
Nagrobki:
Zachowane fragmenty nagrobków – najstarszy datowany z 1915 r. Sądząc z pozostałości nagrobki należały do skromnych, raczej typowych; kamienne stele, krzyże i prostokątne, leżące płyty.
Stan zachowania:
Cmentarz zdewastowany, porośnięty samosiewami.
Aktualność powyższych danych (zwłaszcza na temat zachowanych nagrobków) odnosi się zapewne do połowy lat 80. XX wieku. Nie byłem na tym cmentarzu i nie umiem powiedzieć, jak tam wygląda obecnie.
Dziękuję za zainteresowanie.
Też najpierw - na podstawie informacji znalezionych na stronie Akademii Rzygaczy - myślałem że to Cmentarz Św. Józefa i Św. Brygidy. Później dopadły mnie wątpliwości, ponieważ wszedłem tutaj. Strona nie jest wiarygodna, ale powiększyłem zdjęcie pomnika. Teren na nim zaznaczony z jednej strony graniczy z ul. Traugutta, z drugiej zaś z Aleją Zwycięstwa (obok Wojewódzkiego Centrum Onkologii). Poza tym na zdjęciu widoczne są ścieżki, park wygląda na zadbany. Okolica ul. Giełguda, o której pisałem w pierwszym poście, jest całkowicie niezagospodarowana (kolega niedawno przejeżdżał, google street view też to potwierdza).
Na stronie Zarządu Dróg i Zieleni w Gdańsku znajduje się taki wpis:
Cytat:
Cmentarz Św. Józefa i Św. Brygidy, Wrzeszcz, al. Zwycięstwa:
Był to cmentarz założony za murami miejskimi przy parafii kościołów Św. Józefa i Św. Brygidy, przy ulicy Giełguda. Powstał na początku XX wieku, zamknięto go w roku 1946. Zachowały się po nim fragmenty nagrobków, cmentarz jest zarośnięty i zdewastowany;
Tutaj też raz piszą Aleja Zwycięstwa, raz Giełguda.
EDIT: A co do samej likwidacji - jestem zbyt młody żeby to dobrze pamiętać, dziadkowie już nie żyją więc nie będę miał informacji z pierwszej ręki, ale podobno rodzina nie dostała żadnej informacji o usunięciu grobu. Co roku odwiedzali to miejsce, a w okolicach 1990 r. zastali zoraną ziemię (tak głosi oficjalna rodzinna wersja, ale z nimi to różnie bywa ;) ).
Przecież w tym, co napisałem wyżej, jest mowa, że istniały trzy cmentarze św Józefa i św. Brygidy: jeden na Chełmie, jeden przy Wielkiej Alei (to ten o którym piszesz) a trzeci jest właśnie ten "twój" przy Giełguda. Zresztą widać to wyraźnie na planach miasta.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum