Z literatury... Niemieckiego leksykonu. Bardziej mu ufam niż internetowi. Te beże np na krawędziach traczy są absurdalne. To jakaś radosna twórczość. I już tylko w uzupełnieniu - Niemcy byli i są zdecydowanie bardziej rygorystyczni w kwestiach heraldycznych od nas. Nawet ci z enerdowa.
No dobra, żeby nie było, że mieszam ... Prusy Królewskie to jedno, Prusy Zachodnie drugie. Niżej zestawienie. Na złotej tarczy orzeł czarny z koroną pod dziobem, z ramieniem okutym, z mieczem, z roku 1720 (Prusy Książęce - księstwo lenne w stosunku do Korony Polskiej) i - na tarczy srebrnej godło Prus Zachodnich (prowincji Królestwa Pruskiego), identyczne w przekazie. Dwie prowincje, dwa herby.
Z literatury... Niemieckiego leksykonu. Bardziej mu ufam niż internetowi.
Lepiej ufać internetowi niż jednej książce, w której ktoś walnął babola.
Ten herb ze złotym polem z Twojego leksykonu to jakieś kuriozum. Oczywiście, tych obrębień tarczy herbu z wiki można się czepiać, ale przynajmniej barwy ma prawidłowe.
Herb Prus królewskich (a potem zachodnich) był zawsze taki sam - czarny orzeł w srebrnym polu - takie wizerunki powstawały na długo przed powstaniem internetu - poniżej masz drzeworyt ze Statutu Łaskiego z 1506 r.
Jeśli nie ufasz temu obrazkowi (wszak jest w postaci cyfrowej), to przejdź się np. do Sali Czerwonej Ratusza Głównomiejskiego i przypatrz sufitowi, albo przyjrzyj się Bramie Wyżynnej...
Zacznę od tego, że w tych pogaduchach najmniej chodzi o to by się kogoś czy czegoś czepiać. Jak będę w mieście, to się oczywiście przejdę. A obrazek... Zdaje się przedstawiać herby województw ówczesnych między innymi. Jeżeli przyjąć go za wyrocznię, to i Niesieckiego można spokojnie spalić.
Bo na obrazku w herbie województwa sendomierskiego pasy złote przedzielane są czerwonymi. W polu niebieskim trzy rzędy po dwie gwiazdy złote i jedną widać. Niesiecki zaś trzy rzędy po trzy gwiazdy złote opisuje, zaś pasy czerwone, srebrnymi dzieli.
W herbie województwa kaliskiego żubrza głowa tutaj na szachownicy złoto - czerwonej, u Niesieckiego czerwono - srebrnej występuje.
Komu wierzyć?
A jak już tak sobie pleciemy o heraldyce, to przemycę ciekawostkę bardziej ogólną. Bez komentarza.
Bo na obrazku w herbie województwa sendomierskiego pasy złote przedzielane są czerwonymi. W polu niebieskim trzy rzędy po dwie gwiazdy złote i jedną widać. Niesiecki zaś trzy rzędy po trzy gwiazdy złote opisuje, zaś pasy czerwone, srebrnymi dzieli.
W herbie województwa kaliskiego żubrza głowa tutaj na szachownicy złoto - czerwonej, u Niesieckiego czerwono - srebrnej występuje.
Tu racja. Przytoczyłem to, bo to było pierwsze co mi do głowy przyszło - jak widać był to przykład tylko nieznacznie lepszy niż Curie - Skłodowska jako przykład zasłużonego mężczyzny. Ale akurt herb PK akurat jest tu prawidłowy.
A swoją szosą Niesiecki też - o ile dobrze pamiętam - nie jest bezbłędny, bo orła Prus Królewskich "spolszczył" - umieścił białego w czerwonym polu.
Ciekawy jest zresztą ten "spolszczony orzeł" bo np. Gloger podaje, że tak wyglądał herb woj. chełmińskiego... Sam bym chciał dotrzeć do niebudzących wątpliwości "kwitów" określających jak to dokładnie było z herbami woj. malborskiego i chełmińskiego.
Co do meritum wątku - widać, że zainteresowanie jest, więc z projektem ruszymy. Po długim weekendzie być może będą już jakieś bardziej szczegółowe informacje.
No nie chciałem wchodzić za daleko... Ale skoro już wspomniałeś o województwie chełmińskim, to
Niesiecki napisał/a:
(...)Herb tego województwa i owszem i księztwa całego Pruskiego, Orzeł biały w czerwonem polu, o jednej głowie, a na szyi ma koronę, z prawego skrzydła wyszła ręka człowieka zbrojna, która miecz goły trzyma wyniesiony, jakby do cięcia, skrzydła u niego rozciągnione i nogi; to Bielecki fol. 8. Atoli Paprocki o herbach fol. 719. Orła mu czarnego przyznaje. Mistrzowie niegdyś Krzyżaccy w Prusiech, zażywali chorągwi starej z żółtym krzyżem a we środku była tarcza, z czarnym orłem na białem polu. Dziś książę Pruski ile Feudatarius Polski, gdy hołd czyni i homagium oddaje Królom Polskim, bierze chorągiew białą, na której jest Orzeł czarny.
O herbie województwa Malborskiego:
Niesiecki napisał/a:
(...)Herb tego województwa tenże co i Chełmińskiego. )...)
Źródło - "Herbarz Polski Kaspra Niesieckiego S.J.
powiększony dodatkami z późniejszych autorów, rękopismów, dowodów urzędowych wydany przez Jana Nep. Bobrowicza" w Lipsku nakładem i drukiem Breitkopfa i Hertela 1839-1846 (Za pozwoleniem cenzury)
Jak widać o ile godło raz białe, raz czarne występuje, to już o barwie pola w źródłach "papierowych" nie ma dyskusji.
Ot zagwozdka. Na szczęście jest internet.
Internet jest jak papier - wszystko zniesie. Na szczęście rzeczywistość jest jaka jest, bez względu na to jak bardzo ją zmieni ktoś w necie, czy na papierze.
Co jest dobre? Że namotał? A co w tym dobrego?
Wierz sobie jakiemuś tam niemieckiemu leksykonowi, czy też, jak wolisz, Niesieckiemu. Albo jednemu i drugiemu. To że podają sprzeczne informacje to nic, grunt, że je wydrukowano na papierze.
Tylko w takim razie donieś p. Chmielewskiemu by poprawił herb Prus Królewskich widniejący na gdańskich zabytkach.
Nb. - Długosz w Banderia Prutenorum opisał elbląską chorągiew jako gdańską. Też będziesz udowadniał, że miał rację? A przecież to źródło z pierwszej ręki w porównaniu do Niesieckiego, nie mówiąc już o jakichś współczesnych niemieckich wydawnictwach.
A całkiem serio - robisz sobie jaja, czy o co chodzi?
Edit - podzieliłem wątek, żeby nie robić bałaganu w wątku o gadżetach.
I teraz się przyjrzałem raz jeszcze obrazkowi z Twojego "źródła". Tam nie tylko barwy są błędne, ale nawet Prus Królewskich od Książęcych nie odróżniają. Istotnie, niemiecka precyzja.
(...)Radzili mi pod inne leć adresy i nie licz bracie, że się stanie cud, i co też ci odbiło, komunikat był z Odessy, że mgła na startowych pasach lód.(...)
Ale co mi tam. Niżej masz jeszcze jeden herb województwa pomorskiego. Mokry paluszek - mam go na kilkudziesięciu papierach i specjalnie dla Ciebie w sieci znalazłem. Naduś sobie.
A to ci dopiero, powiedziałaby baba z wielkim nosem na przyzbie.
To lecę sobie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum