Wysłany: Nie Gru 09, 2007 12:28 pm Gdańskie "SA" - literatura
Możecie podrzucić mi tytuł jakieś książki, w której mógłbym poczytać o gdańskim SA i innych paramilitarnych organizacjach działających w okresie Wolnego Miasta Gdańsk?
pozdrawiam
_________________ „W wielu innych miejscach, damska odzież, płaszcze, buty, futra, damskie torebki, ręczniki itp. były przywłaszczane przy użyciu siły. Takie akty grabieży niszczą reputację niemieckich sił zbrojnych”
Ostatnio zmieniony przez Giovanni Nie Gru 09, 2007 1:11 pm, w całości zmieniany 1 raz
1. Rolf Michaelis - "SS Heimwehr Danzig" - b. łatwo dostępna, choćby na Allegro,
2. praca magisterska na temat gdańskiej policji użytkownika o nicku lusinek1 - o ile wiem, to bardzo chętnie jej użycza, więc polecam się do niego zgłosić. W dodatku w jego bibliografii tez znajdziesz jakieś pozycje na ten temat.
Z przedwojennych opracowań słyszałem o książce "Danzig - deine SA" (niestety nie widziałem tego osobiście), ale nie pamiętam już jaki dokładnie był jej temat, zdaje się, że nie tyle opis formacji, co propaganda o tym, jak to w Gdańsku NSDAP władzę zdobywało.
To tyle na szybko z pamięci. Może jak będę w domu, to coś jeszcze na półce znajdę, choć wątpię.
A Ty coś już sam znalazłeś? Jeśli tak, to podaj tytuły - ja też jestem zainteresowany tematem, a sam wiele nie mam/znam - informacje mam głównie z różnych strzępków, fragmentów opracowań na inne tematy, artykułów itp.
Bardzo dziękuje za szybką odpowiedz. Ja sam jeszcze nic nie znalazłem gdyż dopiero teraz zainteresowałem się tym tematem
pozdrawiam serdecznie
_________________ „W wielu innych miejscach, damska odzież, płaszcze, buty, futra, damskie torebki, ręczniki itp. były przywłaszczane przy użyciu siły. Takie akty grabieży niszczą reputację niemieckich sił zbrojnych”
2. praca magisterska na temat gdańskiej policji użytkownika o nicku lusinek1 - o ile wiem, to bardzo chętnie jej użycza, więc polecam się do niego zgłosić. W dodatku w jego bibliografii tez znajdziesz jakieś pozycje na ten temat.
Dobrze wiedzieć. Bardzo interesuje mnie temat gdańskiej policji
_________________ "Ci, którzy się boją, umierają codziennie. Ci, którzy się nie boją, umierają tylko raz."
Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.
Trochę informacji na interesujący Cie temat znajdziesz także w książce Edwarda Cichego "Faszyzm w Gdańsku.1930-1945"
Tego to bym akurat nie polecał - nie warto wydawać pieniędzy na tę książkę. Ale strzępki jakichś informacji to faktycznie tam znajdzie - można ją przeczytać, tylko pamiętać o weryfikowaniu zawartych w niej danych.
Czy ktoś mógłby mi pomóc w zdobyciu pozycji "Strassen-, Orts- und Dienststellenverzeichnis der NSDAP. Gau Danig, Danzig 1939 lub przekazać wykaz Ortsgruppen der NSDAP w okolicy od Pruszcza Gdańskiego do Miłobądza. Z góry dzięki
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum