Am Holzraum 3-4c miała swoją siedzibe fabryka mebli nalężąca do Waltera Schefflera. Budynki fabryczne wysokie na cztery pietra. Sala wystawowa mieszcząca się na tej samej nieruchomości znajdowała sie w trzypiertowym budynku. Fabryka została zbudowana na terenie podmokłym, w który dla wzmocnienia podłoża wbito 1200 drewnianych słupów. Podczas walk o Gdańsk tylko jeden budynek przy Am Holzraum 3 został uszkodzony na wysokości drugiego piętra. Po zajęciu Gdańska przez Rosjan wszystko co było możliwe do rozebrania zostało zabrane i wywiezione. Pozostałe 54 maszyny, które były wbetonowane w podłoże i nie można było ich ruszyć wraz z całymi budynkami zostały do fundamentów zniszczone i spalone. Trzy magazyny drewna, których zapas wystarczył do 2 ½ roku produkcji zostały wywiezione. Fabryka mebli Waltera Schefflera zatrudniała 223 pracowników.
W jakim stopniu Gdańsk został zniszczony poprzez działania wojenne, a jaki udział w zagładzie miasta mają celowe działania wyzwolicieli to chyba temat do osobnego wątku.
A ja dla odmiany przyglądałem się planowi z 1933 ;) gdzie też są numery budynków
Czy na zamieszczonym planie, znajduje się budynek nr.2 przy Schichaugasse? Jeśli tak, czy mogę prosić o zaznaczenie miejsca na planie?
I czy można przypuszczać, że jest to budynek na przeciwko kamienicy z wykuszem zaznaczonej czerwoną strzałką w poście na poprzedniej stronie?
Z góry dziękuję.
I czy można przypuszczać, że jest to budynek na przeciwko kamienicy z wykuszem zaznaczonej czerwoną strzałką w poście na poprzedniej stronie?
Nie.
Przyjrzałem się temu planowi i uzupełniłem przypuszczalną, brakującą numerację. Według mnie nr 2 był blisko wylotu ul. Robotniczej. Kamienica z wykuszem to nr 14, a na przeciw nr 13.
„Szukam igły w stogu sina” i ciekawy jestem czy czegoś kiedyś nie wyszperacie w szufladzie.
Chodzi mi o jakiekolwiek stare zdjecie inne od tych juz zamieszczonych z dzisiejszej ulicy Jaracza dawniej (Am Holzraum) obok fabryki mebli nalężącej kiedyś do Waltera Scheffler pod numerem 3, lub pokazujace sam Holzraum Platz i jego otaczajace budynki w kierunku domu Am Holzraum 2.
Służę dokładniejszym zdjęciem i to jest wg mnie to miejsce, które wskazuje paluszkiem Krzysztof. A budynek z pewnością ten sam, wystarczy spojrzeć choćby na kominy.
To zdjęcie pochodzi z Biblioteki PAN.
69.jpg
Plik ściągnięto 19995 raz(y) 80,71 KB
Ostatnio zmieniony przez EwkaW Sro Kwi 13, 2016 7:17 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zdawało mi się, że to jest niezupełnie w miejscu wskazanym przez Krzysztofa. Na powiększeniu zdjęcia jest wyraźnie widoczny nr posesji - 17. Numeracja Am Holzraum, juz na tym wątku zamieszczana, poniżej. Tylko że mapa Krzysztofa i numeracja są obrócone względem siebie o 180°
Numer 17 dotyczył całej wyspy. Ja podejrzewałem (zaznaczyłem palcem), że na zdjęciu jest budynek, pod literami "przep". Z twojego zdjęcia wynika, że to ten mniejszy, tuż za mostem.
Na wcześniejszej (1922) mapie, też jest coś za mostem. Zastanawiam się, czy to "Jacobs hal. ber Mond" dotyczy tego obiektu, czy placu przed mostem (i co znaczy)?
Krzysiek, ja Ci zaraz wyślę na maila te zdjęcia z Am Holzraum, które ma BG PAN, a których tu, na forum nie było. Wyciągnęłam je stamtąd kilka lat temu, wszystkie, które były osiągalne. Może one coś pomogą, a poza tym to wiem, że Ty je, mając takie mapy, wykorzystasz dla dobra historii tego miejsca Bo kilka z tych zdjęć na początku wątku się pojawiło, widocznie nie tylko ja w nich grzebałam
Ostatnio zmieniony przez EwkaW Sro Kwi 13, 2016 9:17 pm, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum