Wysłany: Wto Lis 15, 2011 1:07 pm Szklane krzyże w Św. Janie
Zapytał mnie ktoś, czy wiem cokolwiek o krzyżach nagrobnych ze szkła wystawionych u Św.Jana.
Nie wiem! Nawet nie moge sam pojechać, żeby zobaczyć.
W necie nie występują.
Jedyny ślad to lakoniczna informacja, że na Świętej Górze koło litweskich Szawli pielgrzymi zatykali takowe.
http://www.niedziela.pl/a...=nd200512&nr=24
Cytat:
Wzgórze leżące dziesięć km na północ od miasta Szawle, pomiędzy traktem ryskim a rzeczką Kulpe, pełniło niegdyś funkcję grodziska. Choć wzniesienie to jest niewielkie (8 -10 m wysokości), wyróżnia się w nizinnym krajobrazie Żmudzi. Do XIV wieku stała w tym miejscu drewniana twierdza, broniąca Szawli przed łupieżczymi wyprawami zakonu inflanckiego. Po przyjęciu chrztu przez Żmudź (1413 r.) na miejscu dawnej warowni wzniesiono kaplicę, wokół której miejscowa ludność zaczęła ustawiać krzyże. Tak narodziła się tradycja wznoszenia tu krzyży. Na Świętą Górę pod Szawlami zaczęli pielgrzymować wierni, niosąc na ramionach krzyże i ustawiając je na szczycie i zboczach. Zjawisko to nasiliło się szczególnie po powstaniach narodowych – listopadowym i styczniowym. Drewniane, metalowe, kamienne czy nawet szklane krzyże stawiano na cześć poległych powstańców, a także zesłanych w głąb Rosji.
Na ewangelickim cmentarzu w Dźwirzutach są szklane tablice nagrobne.
Czy ktoś coć wie o wystawionych w Gdańsku?
_________________ Polemika z durniem albo chamem jest bezcelowa, najpierw ściągnie cię na swój poziom, a potem pokona doświadczeniem.
Colonel
No dobra. Jeżeli mówimy o tablicach z czarnego szkła z mniej albo bardziej zdobną inskrypcją, mocowanych na nagrobkach, to można tego na północy dość dużo spotkać. Były popularne jeszcze w latach pięćdziesiątych XX wieku. Na nieczynnym cmentarzu w Cyganku można je jeszcze zobaczyć. Jedna z nich potłuczona już niestety.
A może chodzi o coś innego?
P.S.
To co ja sobie gadam o cmentarzach, to sobie gadam. Proponuję zwrócić się do @ Linki. Ona nie dość, że ma wiedzę, to penetruje i ratuje okoliczne cmentarze. Co powie, będzie wiążące. Jak się zdaje, siedzi w temacie po uszy. A to co ktoś sobie gdzieś tam pisał, to wiesz... Ludzie piszą i piszą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum