Wysłany: Sro Mar 10, 2004 3:39 pm zapiski na marginesie - ODTWORZONY
na marginesie jednej z książek znalazłem zapiski, których mimo pomocy matki-germanistki nie udało mi sie odczytać. potrafiłem dostrzec tam jedynie "fur" i jeszce jakies zbitki liter nie układające się w sensowną całość. Dzięki zdolnościom Pumeksa udało się wszystko odczytać i mimo nieco zaskakującej treści jest to na pewno właściwy tekst- to samo znalazłem w samej książce.
Jak ja się wtedy ucieszyłem! Wielkie podziękowania dla Pumeksa!
Muszę sprostować, skoro powołujesz się na mnie i potem będzie, że to ja z takimi literówkami odczytałem Powinno być "Für katholische Leser" i "die Tageszeiten der goettlichen Vorsehung" ;)
Czytanie tych liter nie jest aż tak trudne, choć oczywiście znajomość niemieckiego bywa pomocna ;)
Dołączam przykład notatki z archiwum muzealnego, z którą udało mi się kiedyś uporać - rezultaty w XVIII tomie wydawnictwa "Pomorania Antiqua"
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum