Wysłany: Sro Gru 01, 2010 10:26 am Petycja przeciw "polskim obozom"!
Cytat z forum m3m:
"Jeżeli sześć milionów obywateli Polski mogło oddać swoje życie
podczas drugiej wojny światowej, to myślę, że milion Polaków może
teraz złożyć swoje podpisy, aby ich w ten sposób uhonorować -
podkreśla w rozmowie Alex Storożyński, prezes Fundacji
Kościuszkowskiej i znany amerykański dziennikarz polskiego
pochodzenia, który jest pomysłodawcą petycji.
Celem inicjatywy jest doprowadzenie do tego, by największe amerykańskie redakcje - takie jak "New York Times", "Wall Street Journal", "Washington Post" czy Associated Press - wprowadziły do tzw. Stylebooków (dziennikarskich podręczników, które określają, jak należy i jak nie należy pisać) zapis o tym, że nie wolno używać terminu "polski obóz koncentracyjny".
Zamiast tego powinno się używać oficjalnie zaakceptowanej przez UNESCO nazwy obozu Auschwitz-Birkenau, a więc "niemiecki, nazistowski obóz koncentracyjny i zagłady".
Czy Polakom uda się zebrać milion podpisów przeciw "polskim obozom"?
Link do petycji:
Tak patrząc to i z Gdańskiem - w końcu filie KL Stutthoff w Mieście były.
Niemniej dalej twierdzę, że sama ta akcja (skąd inąd ze wszech miar słuszna) przeciwko określaniu obozów mianem polskich niezbyt się z tematyką naszego forum wiąże.
Tak patrząc to i z Gdańskiem - w końcu filie KL Stutthoff w Mieście były.
Niemniej dalej twierdzę, że sama ta akcja (skąd inąd ze wszech miar słuszna) przeciwko określaniu obozów mianem polskich niezbyt się z tematyką naszego forum wiąże.
- może i nie bardzo, jednak takie inicjatywy są bardzo ważne.
Ale nasze forum nie służy dyskusji na wszelkie ważne tematy.
Służy do rozmowy na tematy (niekoniecznie ważne) związane z Gdańskiem.
Jest wiele innych for tematycznych, zajmujących się polityką, historią itp. do których ten temat pasowałby bardziej.
Mówię - nie jestem przeciwko tematowi jako takiemu, wręcz przeciwnie, nie mam nic na przeciwko, no ale...
Rzeczpospolita walczy z takimi określeniami i inni też.
Tylko dziw bierze, że redaktor z USA kasujący po kilka tysiączków $ miesięcznie nie potrafi odróżniać terminów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum