Witam. Powiedzcie mi proszę. którą drogą lepiej podróżować do Malborka: przez Kiezmark, Nowy Dwór ,czy lepiej przez Pruszcz, Pszczółki i Tczew? Rozchodzi mi się o nawierzchnię drogi coby na jakieś "kocie łby" nie wpaść, oraz ewentualne miejsca po drodze warte zwiedzenia. Pomożecie?
No właśnie chyba bardziej o nawierzchnię mi chodzi ,żeby moje wiekowe auto nie miało za ciężko. Jak na razie wynik Kiezmark : Tczew 1:1
PS. Jeśli Kiezmark to co byś polecił zwiedzić Hagedorn?
obecnie droga z NDG do Malborka nie sprawia żadnych kłopotów!
co zwiedzać? poszperaj na forum, zwłaszcza dział "Żuławy"! na pewno lapidarium i inne atrakcje w Cyganku (przed NDG), sam Nowy Dwór, potem domy podcieniowe w Marynowach - zależy, co Cię interesuje...
Przez Nowy Dwór jest trochę dalej, ale droga lepsza, no i blisko do Nowego Stawu. Na DK 1 jak się trafi kierowca jadący przepisowe 50 to można się nerwowo wykończyć, a na DK 22 między Czarlinem a Gnojewem można pogubić różne części...
Zdecydowanie polecam Gdańsk-Nowy Dwór-Malbork,nawierzchnia ok z małym zatorem(ruch wahadłowy,sprawdzone osobiście 28.07)ale do opanowania.Droga przez Tczew kostka brukowa na krótkim odcinku + poklajstrowane,zalane asfaltem płyty betonowe.
Pozdro!
Hmm a to mam zagwozdkę. Fakt ,piszą w necie trasa Czarlin-Gnojewo to masakra. Znaczy że przez NDG by jechać trzeba ,tylko szkoda ,koło Pszczółek Żelisławki są, a tam pan kamienie pokryte różnymi napisami ma...co robić, co robić...
Hagedorn a orientujesz się może, to lapidarium w Cyganku ogólnodostępne jest?
fazi, albo pytasz o w miarę bezbolesną wyprawę dla auta albo ciekawą trasę wycieczkową
Jeżeli chcesz mieć 2w1 to śmiało zapylaj po Żuławach od Gdańska przez Kiezmark NDG MLB Tczew itp okoliczne widoczki zaliczysz.
Puszczając wodze fantazji i map mozna kawał dobrej ziemi zobaczyć.
fazi, albo pytasz o w miarę bezbolesną wyprawę dla auta albo ciekawą trasę wycieczkową
Nic dodać, nic ująć. Albo zawieszenie albo ciekawa trasa. Najfajniej jest tam gdzie są najgorsze drogi. Jeżeli już wybierasz się na Żuławy, to poczytaj sobie wątki żuławskie. Odrobina wysiłku.
Lapidarium w Cyganku ogólnie dostępne. Jak dojedziesz przed 11.00 to i cerkiew zaliczysz.
PS
A tak w ogóle, to nie da się zaliczyć Żuław w czasie jednej wycieczki. Latam po tej okolicy od kilku dobrych lat i ciągle odkrywam nowe dla mnie widoki.
No przecież nawet Głównego Miasta w jeden dzień poznać się nie da. O co Ty pytasz? Chcesz się przejechać po płaskim? To leć na NDG, rozglądaj się na boki, potem do Malborka, tam już wiesz na co patrzeć i wróć sobie przez Steblewo do Kiezmarka. Przed objazdem siódemki, zaparkuj na bocznej drodze i połaź trochę.
A po powrocie, poczytaj sobie foruma. I żałuj, że tego wcześniej nie zrobiłeś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum