Wysłany: Wto Lis 23, 2010 7:47 pm Akcja "Kinderlandesverschickung"
8 październik 1944 roku - dworzec główny w Gdańsku - ewakuacja dzieci i młodzieży (akcja Kinderlandesverschickung) z zagrożonego bombardowaniami alianckimi miasta do podmiejskich i żuławskich miejscowości. Czy ktoś zna bliższe szczegóły? Czy te akcje były jedno- czy wielorazowe? Dokąd wywożono dokładnie młode pokolenie narodowosocjalistyczne?
Witam-zaciekawił mnie ten temat,ponieważ mieszkałam w Gdańsku na ul. Pfefferstadt i chodziłam do II klasy .Rodzice mieli nas zgłosić do wyjazdu z Gdańska do Bawarii,o ile pamiętam.Jednak się nie zgodzili na to,ponieważ się obawiali ,że nas nigdy więcej nie zobaczą.Za karę ,że myśmy nie wyjechali ,musieliśmy być codziennie o 8 rano w szkole,powiedzieć "Heil "i po godzienie lekcyjnej mogliśmy pójśc do domu.Trwało to dośc długo.Tyle mogę dodać do tego tematu.Pozdrawiam -Krystyna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum