Mam pytanie, które od lat pozostaje bez odpowiedzi. Nie jest to coś szczególnie wysublimowanego i ambitnego, ale będę wdzięczny za wyjaśnienie kwestii.
Spotkałem się z teorią, że oba gdańskie lwy trzymające herb powinny mieć głowy skierowane w prawą stronę, wyglądając polskich władców wjeżdżajacych Drogą Królewską do Miasta.
Czy to prawda? Dlaczego tylko polskich władców? Kiedy pojawiły się lwy przy herbie i czy od początku przypisywano im właśnie taką rolę?
O ile mniemam to są gryfy, a nie lwy Z tym, że wypatrują to prawda, ale czy tylko polskich królów, to nie wiem. Może (ale to tylko moje domysły) zatarto historie i piszę się, że wypatrują tylko polskich królów. Nie no żartuje...
Wysłany: Pon Sty 10, 2005 11:25 am Re: Gdańskie lwy
Corzano napisał/a:
Spotkałem się z teorią, że oba gdańskie lwy trzymające herb powinny mieć głowy skierowane w prawą stronę, wyglądając polskich władców wjeżdżajacych Drogą Królewską do Miasta.
To jakaś błędna teoria. Na ogół lwy patrzą na siebie, czasem przed siebie albo oba na zewnątrz. Dwa lwy w prawu patrzą wyłącznie na portalu Ratusza Prawego Miasta wyrzeźbionym w 1768 r., i wewnątrz Ratusza - nad drzwiami prowadzącymi z sieni do Czerwonej Sali. Ten drugi portal jest znacznie starszy, nie pamiętam dokładnie, pochodzi chyba z czasów Jana III. Legenda, że lwy wypatrują polskich królów, wiąże się tylko z tym portalem z 1768 r. I jak to legenda - jest przede wszystkim legendą.
Aha. Trzymaczami herbu Gdańska były zawsze lwy, nigdy gryfy. (jedyny wyjątek - medal wykonany przez Samuela Ammona w 1617 r., gdzie trzymaczami są anioły). Gryf w tej części Pomorza był stosowany tylko przez niektórych książąt w XIII wieku, a następnie został ponownie wprowadzony przez działaczy kaszubskich w XX wieku - historycznie natomiast był herbem Pomorza Zachodniego i tamtejszej dynastii książęcej.
Przepraszam!Głupio mi Nawet na taki temat jak LWY gdańskie nie umiem poprawnie odpowiedzieć. Ale wrócę jeszcze do skierowanych lwich głów. Jaki jest więc powód, że mają róznie skierowane swoje bujne czupryny?
Gryf w tej części Pomorza był stosowany tylko przez niektórych książąt w XIII wieku, a następnie został ponownie wprowadzony przez działaczy kaszubskich w XX wieku - historycznie natomiast był herbem Pomorza Zachodniego i tamtejszej dynastii książęcej.
Pumeks, o ile się nie mylę, od 1260 roku (data dokumentu lokacyjnego - na prawie lubeckim - księcia Sambora II; swoją drogą tak jakby ciut wcześniej, niż nadanie prawa lubeckiego Gdańskowi...) po dzień dzisiejszy gryf był i jest herbem Tczewa (który zdaje się leżeć w "tej" części Pomorza).
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin (II)
============================
Z dwóch kaczorów wybieram Donalda
Gryf w tej części Pomorza był stosowany tylko przez niektórych książąt w XIII wieku, a następnie został ponownie wprowadzony przez działaczy kaszubskich w XX wieku - historycznie natomiast był herbem Pomorza Zachodniego i tamtejszej dynastii książęcej.
Pumeks, o ile się nie mylę, od 1260 roku (data dokumentu lokacyjnego - na prawie lubeckim - księcia Sambora II; swoją drogą tak jakby ciut wcześniej, niż nadanie prawa lubeckiego Gdańskowi...) po dzień dzisiejszy gryf był i jest herbem Tczewa (który zdaje się leżeć w "tej" części Pomorza).
Chyba się nie mylisz - napisałem "niektórych książąt w XIII wieku" mając na myśli właśnie Sambora II. Tylko że akurat ten książę był renegatem. Zresztą początkowo uzywał pieczęci z liliami, tak jak cały jego ród, dopiero po połowie XIII wieku przeszedł na gryfa - chyba w związku z permanentnym konfliktem ze Świętopełkiem. A swoją drogą, masz informacje na temat historii tczewskiego herbu? czy na pewno przez całe 745 lat wyglądał tak samo i przedstawiał gryfa?
Hmmm... niestety, nie mam pod ręką tylu książeczek, co niektórzy, hihi, ale... zajrzyj na przykład do tej linki (tekst autorstwa któregoś z pracowników Starostwa Powiatowego w Tczewie):
http://www.gniew.pl/pliki...rbuKociewia.doc
Namącone tam jest strasznie Nie bardzo wiem, po co te wszystkie informacje o Barnimie I. na przykład. Ale zainteresowała mnie informacja, że
Cytat:
Czerwony gryf był znakiem Województwa Pomorskiego, części Prus Królewskich utworzonych w dobie wojny trzynastoletnie i pokoju toruńskiego. Był godłem województwa w latach 1464 – 1772, do I rozbioru Rzeczpospolitej, a także po utworzeniu odnowionego województwa pomorskiego w latach 1920 – 1939.
Tego nie wiedziałem prawdę mówiąc. Będę musiał pogrzebać w literaturze
Nie ukrywam, że... na to liczyłem
A Barnim I (uparcie zwany w tamtym tekście Barmin), cóż... komu jak komu, ale akurat Tobie, pumeks, to imię powinno być baaardzo bliskie, o ile dobrze pamiętam?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum