Wysłany: Pią Mar 11, 2011 11:04 am Ruiny za akademikiem nr 4 Politechniki Gdańskiej
Orientuje się ktoś może co znajdowało się kiedyś w budynkach na Domem Studenckim nr 4 PG (a pomiędzy byłem hotelem asystenckim PG). Są tam jakieś stare walące się garaże (ew. magazyny) i budynek z drewnianą nadbudówką i stalowym kominem (najprawdopodobniej jakaś kotłownia, tylko co ona ogrzewała?). Kiedyś teren był cały zarosły drzewami i krzaczorami, a teraz widzę że zaczęto tam generalną wycinkę wszystkiego co wystaje z ziemi, może ruszy tam jakaś budowa?
Wysłany: Pią Mar 11, 2011 11:18 am Re: Ruiny za akademikiem nr 4 Politechniki Gdańskiej
daro napisał/a:
Orientuje się ktoś może co znajdowało się kiedyś w budynkach na Domem Studenckim nr 4 PG
Myślę, że łatwiej uzyskałbyś odpowiedź na to pytanie, podając adres. Ja na przykład nie mam pojęcia, który z akademików PG ma jaki numer, a podejrzewam, że takich jak ja jest tutaj więcej
Ulica Do Studzienki, nosząca do 1945 roku nazwę Heiligenbrunner Weg, następnie Morska i Władysława Hibnera (działacza Komunistycznej Partii Polski, który za napad z bronią w ręku został skazany na śmierć i stracony w 1925 r.), to trakt powstały jeszcze na przełomie XVI i XVII wieku. Jak się często wskazuje, historycznie właściwsza byłaby nazwa „Do Świętego Zdroju”, nawiązująca do bijących tu od wieków słynnych źródeł. W latach 30-tych XX wieku wytwórca pochodzącej stąd wody stołowej Otto Goetz otrzymał za swój produkt złoty medal, a powojenne badania wykazały, że woda jest bogata w jod i bor. Pochodząca z ujęcia u zbiegu ulic Traugutta i Do Studzienki woda gościła na gdańskich stołach jeszcze kilkanaście lat temu. W wytwórni tej miało być również przez pewien czas warzone piwo. Jak żartobliwie pisze Jerzy Samp, ulica ze względu na liczne akademiki bywa nazywana też nazywana Do Studentki.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum