w nowym wątku, bo obiekt na taki wątek zasługuje, odpowiadam: Byłem
O jej istnieniu, nie bardzo wiedzieliśmy, gdy prezbiterium było zamurowane. Teraz jest doskonale widoczne i piękne. Teraz jest za ołtarzem, ale jak było wcześniej? Jak było za czasów protestanckich? Jak było za Franciszkanów?
Pofranciszkański, rekonstruowany z fragmentów znalezionych na strychu, ołtarz jest (był w czerwcu) ustawiony na końcu prezbiterium. Jeśli tak było kiedyś to empora bardzo ograniczała wiernym widoczność tego, co dzieje się przy ołtarzu.
DSC01453.r.JPG
Plik ściągnięto 15384 raz(y) 78,14 KB
DSC01426.r.jpg Ołtarz w trakcie rekonstrukcji
Plik ściągnięto 15384 raz(y) 78,97 KB
DSC01448.r.JPG Zwieńczenie empory od strony prezbiterium
Wysłany: Wto Lis 03, 2009 2:13 pm Re: Kościół Św. Trójcy
Krzysztof napisał/a:
Teraz jest za ołtarzem, ale jak było wcześniej? Jak było za czasów protestanckich? Jak było za Franciszkanów?
No faktycznie przyznaję, nie trafiłem z tym przykładem. W tej chwili faktycznie istnieje ołtarz przed emporą, przed 1945 r. takich ekstrawagancji nie było - ołtarz główny był na końcu prezbiterium (czyli właściwie - Kościoła Wieczerzy Pańskiej), przed emporą była jedynie ambona.
Przy okazji zwróćcie uwagę na ustawienie ławek.
W imieniu Stowarzyszenia Przyjaciół Kościoła św.Trójcy zapraszam wszystkich forumowiczów do kościoła dnia 3 grudnia o 19.00 na oficjalną inaugurację odbudowy XVII wiecznych organów. Prezes Stowarzyszenia oraz rektor kościoła opowiedzą o ich historii i rekonstrucji.
I to nie wszystkie np. pruszczański nie posiadał nazwy (często mylnie, jak słusznie zauważono utożsamianej z wezwaniem, czyli patrocinium będącym kultem świętych w kościele katolickim odrzucanym przez ewangelików prócz kultu Trójedynego) . A przy okazji, gdzie takie gmerki można spotkać na gdańskich kościołach?
na moje oko konserwatorsko/budowlanego laika robota idzie bardzo sprawnie. Szczęście to pracować przy takim projekcie.
Instrumencik już pewnie zamontowany?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum