Na stronie Süddeutsche Zeitung Photo http://www.sz-photo.de/ jest zdjęcie przedstawiające wyciąganie z wody pni z rozmontowanych tratew.
Od kilku dni próbuję rozpoznać to miejsce, ale Może ktoś pomoże.
prwz[1].jpg
Plik ściągnięto 16922 raz(y) 34,8 KB
Ostatnio zmieniony przez Mikołaj Czw Lut 03, 2011 10:25 pm, w całości zmieniany 1 raz
Najpierw myślałem, że to widok z Polskiego Haka w kierunku fabryki chemicznej "Pommerensdorf" nad Kanałem Kaszubskim, ale ten zakład z dwoma kominami nie do końca mi pasuje ...
Powyżej Wisłoujścia znajdowały, się rozlegle place, które przed I wojną światową służyły za skład amunicji niemieckiej marynarki wojennej. W latach powojennych wzmógł się ogromnie eksport drewna przez Port Gdański . Powstała konieczność stworzenia nowych miejsc przeładunkowych i skladowych dla drewna. Zużytkowano dla tegu celu wymienione wyżej place. Wielkim nakładem kosztów Rady Portu i firm prywatnych zostały one zniwelowane i wyposażone w liczne bocznice kolejowe i pomosty, umżliwające przybianie dużych okrętów. Na tych właśnie placach koncentrowała się poważna część przeładunku i składowania drewna.
Hm może w takim razie widok z tego rejonu w kierunku fabryki chemicznej? ale z dwoma zastrzeżeniami:
1. zdjęcie musiałoby być dość stare - wczesne lata 1920, przed powstaniem basenu węglowego w Wisłoujściu - gdyż na późniejszych planach portu widać zmieniony układ torów, całkowicie znikają tory biegnące równolegle do brzegu Martwej Wisły/
2. Na obu zdjęciach (zamieszczonych przez Krzysztofa i Miro) widać lekki skręt brzegu rzeki, na planach trudno znaleźć jego odpowiednik - ale to być może kwestia niedokładności planów.
Powyżej Wisłoujścia znajdowały, się rozlegle place,
Mógłbyś to uściślić. Najlepiej na jakimś planie.
Miro napisał/a:
przeladunek drewna z wody na staek.JPG
Jeśli dobrze oceniam to, ten statek stoi przy wschodnim nabrzeżu, właśnie wykonywanego, Kanału Kaszubskiego Kaizer Hafen, a po prawej stronie widać jeszcze nie zagospodarowany Ostrów Holm
Jeśli dobrze oceniam to, ten statek stoi przy wschodnim nabrzeżu, właśnie wykonywanego, Kanału Kaszubskiego Kaizer Hafen, a po prawej stronie widać jeszcze nie zagospodarowany Ostrów Holm
Hmmm.... w czasie wykonywania kanału już by na nim spławiano drewno? I czy Holm byłby taki zadrzewiony?
W północnej części Holmu znajduje się basen, zaopatrzony w nabrzeża betonowe. Nabrzeża te, jak również nabrzeża od od strony Kaiserhafen , służą przęładunkowi drewna i złomu żelaznego. Poważna część Holmu służy wyłącznie prawie składowaniu drewna.
Jako port eksortowy dla drewna Gdańsk posiada wyjątkowo korzystne warunki naturalne. Wielka ilość nabrzeży i położonych bezpośrednio nad wodą placów składowych umożliwia składowanie bardzo znacznych ilości drewna i tani przładunek ze składu na statek.
Port Gdański posiada 2 mln. m kw. lądowych placów składowych dla drewna. Wszystkie one zaopatrzone są w dogodne połączenia kolejowe i miejsca postojowe dla statków.Składwanie drewna dbywa się w głównej mierze na placach drzewnych pomiędzy Wisłoujściem i Keiserhafen, dalej na wyspie Holm raz w górnej części Martwej Wisły za stoczniami Klawittera i Wojana do mostu kolejowego i poza nim.
Ciągle tego nie widzę
Miejsce, które trochę pasuje to Holm, ale nie ma tam takiego podwójnego torowiska Nie bardzo wierzę, żeby zaraz po położeniu torów (te z planu, z 1929 zachowały się do niedawna, a może do teraz) zmieniano ich układ. A i baseny nie pasują. Na planie z 1901 jeszcze ich nie ma. Wydaje mi się, że od razu przybrały docelowy kształt.
Kominy fabryki chemicznej (?) na zdjęciu „holmlagerplatz.JPG” są ustawione odwrotnie, wyższy z lewej
Widok z północy, od strony Wisłoujścia, jeszcze mniej prawdopodobny.
Miejsce, które trochę pasuje to Holm, ale nie ma tam takiego podwójnego torowiska Nie bardzo wierzę, żeby zaraz po położeniu torów (te z planu, z 1929 zachowały się do niedawna, a może do teraz) zmieniano ich układ. A i baseny nie pasują. Na planie z 1901 jeszcze ich nie ma. Wydaje mi się, że od razu przybrały docelowy kształt.
Dlatego właśnie wyżej sugerowałem, że to mógłby być widok z Martwej Wisły poniżej ujścia Kanału Kaszubskiego - tam około 1924 były tory równoległe do nabrzeża, które później zlikwidowano.
Ale może to wcale nie jest ta fabryka, tylko coś zupełnie innego? i może wcale nie w Gdańsku?
Jeśli chodzi o „holmlagerplatz.JPG”, to wydaje mi się, że widoczne na drugim planie obiekty to Młyniska na lewym brzegu Martwej Wisły. Zdjęcie robione z Holmu, ale z którego miejsca(?). Poza sztaplami drewna niewiele widać, Ale jakiś domek, po lewej stronie jest.
pumeks napisał/a:
i może wcale nie w Gdańsku?
Biorę to pod uwagę, ale gdzie
Czy był jakiś inny port nad Wisłą, który odbierał spławiane nią tratwy
Bo jeśli nie Wisła to, co?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum