Wysłany: Czw Sie 09, 2012 1:57 pm Historia Hermannshoferweg / Wassowskiego
Szukam przedwojennej numeracji domów na Hermannshoferweg / Wassowskiego oraz listy mieszkańców tych domów.
Proszę o pomoc lub ewentualne wskazanie miejsca odnalezienia takich informacji. Wdzięczyny byłbym również za wszelkie ciekawe informacje na temat tej ulicy.
Zobacz księgi adresowe Gdańska. Możesz je ściągnąć z biblioteki cyfrowej. Zobacz na Federaqcja Bibliotek Cyfrowych i wpisz w wyszukiwarke np. adressen buch. W razie problemów pisz maila. Pomoge
W ostatniej dekadzie XIX w. Ponumerowano działki (przeważnie bez budynków jeszcze). Na planie "Wassowskiego.B", na czerwono zaznaczono numery 1 - 7, nie opisane działki 8, 9 i dalej 10 - 17 (narożna przy Matejki). Z planu z 1914 r. wnioskuje, że tą narożną "przydzielono" do numeracji ul. Matejki, a miedzy Matejki i Grunwaldzką pojawiają się numery 17 i 19.
Suppper i serdeczne dzięki za obydwie podpowiedzi. . Właśnie o to mi chodziło.
Teraz zabieram się do szukania info kto mieszkał pod numerem 6. Gdzieś w necie widziałem kiedyś spis mieszkańców.
Zapraszam wszystkich zainteresowanych ta ulicą do wymiany wiadomości i poglądów.
Sam jestem od niedawna właścicielem mieszkania na tej ulicy i jestem nią zauroczony. Oczywiście przede wszystkim tą częścią od ul. Matejki i do lasu. Szkoda tylko że ten urokliwy koniec ulicy jest tak zaniedbany.
Skróty oznaczają zawód wykonywany przez mieszkańca Kfm- Kaufmann (kupiec), Zimm - prawdopodobnie Zimmermann (cieśla) , a "E" oznacza właściciela nieruchomości (Eigentumer).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum