Pracuję nad magisterką poświęconą kamienicy przy Elżbietańskiej 3, w związku z tym mam wiele pytań o źródła, liczę na Wasze wskazówki, a także chcę się podzielić jakimiś strzępkami informacji, które już gdzieś zasłyszałam ale nie mogę zweryfikować:)
czy istnieje katalog z wystawy "Gdańskie kamienice mieszczańskie", jaki miał miejsce w MHMG w 2006 roku?
czy ktoś z Was kojarzy taka pozycję jak "Utracone dobra kościelne w dawnym województwie gdańskim", właśnie tytułu nie znam, zasłyszany jest od kogoś kto nie pamiętał tytułu a podał mi taką nazwę mniej więcej, możliwe że brzmi inaczej:)
oraz jeszcze jedno- czy istnieje coś takiego jak "Teka Gdańska"? która ma podobno cztery tomy, ale nie wiem co to jest, znaczy się czy to czasopismo, jakiś biuletyn, a może jeden konkretny tytuł?wiem tylko tyle, że wydawane przez Gdańskie Towarzystwo Naukowe.
Poza tym wiele łask i szczęścia, a szczególnie więcej optymizmu w 2010 roku!
czyli jest to seria, teraz już wiem jak to znaleźć:) super dziękuje! jak tylko coś, ktoś się natknie o gdańskich kamienicach,a może nawet na tą na Elżbietańskiej, proszę mnie powiadomić;] ja również służę pomocą na tyle ile mogę, ogólnie ze sztuki Gdańska:)
Wysłany: Pią Lut 05, 2010 1:54 pm od kiedy zmiana z elżbietańskiej 3 na 5 i znowu na 3?
zamieszanie w numerowaniu działek... jeszcze przed 1939 Dom Opatów Pelplińskich leżał przy Elżbietańskiej 3 (St. Elisabeth-Kirch Gase 3), po 1945 w zbiorach APG (dokładnie sygnatura 10/1153/0/1245) widnieje Dom Opatów Pelplińskich przy Elżbietańskiej 5. Moje pytanie brzmi - od kiedy powrócono do starej numeracji czyli Elżbietańskiej 3 i gdzie takie wiadomości mogę znaleźć? (ostatnie akta w APG gdzie Dom jest pod numerem 5, przedstawiają materiały z roku 1972), będę wdzięczna za pomoc i zawsze służę również.
Hehe nie zdziw się bo np. na stronie Instytutu Herdera widziałem ten sam obiekt pod adresem Töpfergasse 2.
o to ciekawe... garncarska jest zaraz za elżbietańską, czy mógłbyś mi podać dokładne informacje jak to znalazłeś?? być może odkryłeś coś dla mnie cennego:D
Opis "jak to znalazleś" mógłby być skomplikowany - generalnie na tej stronie jest sporo obrazków ale w małej rozdzielczości i ze znaczkiem kopyrajtowym
to absolutnie nie szkodzi! tylko ilustracje czy jakieś informacje źródłowe też są? w bildkatalog szukałeś, czy gdzieś indziej? co wpisywałeś że znalazło? naprawdę dla mnie wszystko jest ważne=)
Przeglądałem tylko Bildkatalog, fotka po fotce.
Gdybyś w toku swoich studiów ustaliła, czyj to herb znalazł się w portalu, to będę wdzięczny za informację.
dziękuje Ci niezmiernie! by szukać pod Töpfergasse nie wpadłabym, raczej przeszukiwałam Elisabethgasse wzdłuż i wszerz i bez skutku.. oczywiście że dam znać z herbem, jak tylko będę wiedzieć:)
Sorki, już poprawione.
Ze skrzyneczką to bardziej żart, choć zdjęcie jakoś kojarzy mi się ze zrobionym zaraz po pracach w celu dokumentacji. Zwróć uwagę na nawierzchnię chodnika bezpośrednio pod ścianą budynku, widać tam dość wyraźnie ślady remontu.
okazało sie, że z tym herbem to nie taka prosta sprawa, kilka miesięcy szukania i nic:/
to więc zdaje relacje z moich dotychczasowych poszukiwań - wiem czego to na pewno herb nie jest:D okazało się, że nie widnieje ani w herbarzu rodzin szlacheckich ani rycerskich, żaden patrycjat gdański też to nie jest. Pozostają podejrzenia, że to herb któregoś z opatów pelplińskich, który wtedy tam mieszkał. Moje pytanie - jak znaleźć kto w tej kamienicy w danym czasie mieszkał? Księgi parafialne z APG mogą mi coś na ten temat powiedzieć?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum