Wysłany: Sob Gru 10, 2011 11:52 pm Vat na konserwacje
Dowiedziałem się (od członka ICOMOS'u), że podobno MKIDN dostało odpowiedź od MF, ze nie ma szans na utrzymanie zwolnienia z vat prac konserwatorskich i należny się spodziewać wkrótce pełnej stawki (23%) na takowe.
Dla mnie szok!
Ciekawe, co będzie z wieloletnimi programami partnerskimi, kiedy okaże się, że w ich budżetach znienacka na kolejne lata koszty konserwacji wzrosły o ćwiartkę
23% było od początku roku, potem była szybka nowelizacja (Rozporządzeni Ministra Finansów z 4 kwietnia 2011 r. w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o podatku od towarów i usług) i wynikające z niej tymczasowe zwolnienie do końca 2011 r., jest o tym sporo w necie
Zgadza się, nawet specjalnie konstruowano umowy, aby obejść, tylko, że Ministerstwo Kultury walczyło cały czas o przedłużenie zwolnienia. Piszę, że przedłużka legła... i to mnie dziwi i złości zarazem...
Na złoszczenie się szkoda zdrowia a dziwić się czemu tutaj? Decyzje podejmują ufoki walczące o numerek na liście wyborczej. Podstawą zaś są podkładki produkowane przez numerologów, bawiących się cyferkami zawodowo. Ich lepiej ustawieni koledzy, przewracają właśnie Europę do góry nogami. Szkoda, że nie mamy na samej górze ludzi z jajami jakie ma p. Merkel. Ona posłała tych misiów do wszystkich diabłów.
Ciekawe, co będzie z wieloletnimi programami partnerskimi, kiedy okaże się, że w ich budżetach znienacka na kolejne lata koszty konserwacji wzrosły o ćwiartkę
Kłopot będzie, niestety, tzn dla wykonawców głównie, jak sądzę
Nie wzrosną wszystkie wydatki na takie programy , gdyż większość z nich to są prace budowlane przy zabytkach, a te zawsze były objęte VATem.
_________________ „Chamstwu w życiu należy się przeciwstawiać siłom i godnościom osobistom”.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum