Wysłany: Sob Lut 11, 2006 5:56 pm Wirtualna biblioteka
Każdy z nas posiada potężny zbiór książek o naszym kochanym mieście i okolicach.
Czy jest możliwy spis naszego wspólnego księgozbioru. (to pytanie do administratora)
W znacznym stopniu taki spis mógłby ułatwić wymianę informacji między nami.
Inspiracją do tego postu była moja pogoń za "Gdańskie wspomnienia młodości" Joanny Schopenhauer, która w końcu zdobyłem po 6 latach poszukiwań.
Pomysł niezły.
Można by zrobić jakąś listę w części "nieogólnodostępnej".
Tylko zastanawiam się nad zasadami działania takiej biblioteki. Bo nie każdy będzie chciał każdemu pożyczyć każdą książkę...
Może, źle to określiłem. nie chodzi o ogólnodostępną bibliotekę. Raczej spis książek.
Czy ktoś je chce pożyczać czy udostępnić u właściciela do przeglądnięcia, to jest indywidualna sprawa zainteresowanych stron. Ja ze swojej stony jestem w stanie przygotować elektroniczny zapis swojego księgozbioru i udostępniać go zainteresowanym.
Ja również się dołączam do pomysłu. Jak trzeba będzie, to udostępnię swoją wersję księgozbioru.
A co do znikania pożyczonych książek...znalazłem na to dobre remedium: pieczątka z imieniem i nazwiskiem, za parenaście złotych, taki ekwiwalent ex librisu Działa !
A może by tak pójść o krok dalej? Można by się zastanowić nad "cyfrową" biblioteką przedwojennych książek na wzór Wielkopolskiej Biblioteki Cyfrowej czy też Kujawsko-Pomorskiej Biblioteki Cyfrowej.
Wiadomo, że głównym problemem byłby proces skanowania zbiorów oraz ich utrzymanie na serwerze. Ale myślę, że z takiej formy prowadzenia biblioteki skorzystałoby znacznie więcej osób niż z samego spisu posiadanych przez forumowiczów książek.
Budowanie zbioru trwałoby pewnie ponad rok. Przy skanowaniu mogliby pomóc członkowie innych forów. Od strony prawnej upublicznianie skanów książek wydanych przed 1936 rokiem jest legalne.
A może by tak pójść o krok dalej? Można by się zastanowić nad "cyfrową" biblioteką przedwojennych książek...
Skanowanie wszystkiego? To syzyfowa praca! Wiem, bo trochę marteriałów już poskanowałem. Jakby człowiek nie miał rodziny i niczego innego do roboty to może sobie skanować książki.
Myślę, że trzeba zrobić pierwszy krok, bo inaczej problemy spalą ten pomysł.
Trzeba przygotować formularz na stronie. powinien mieć takie rubryki: tytuł, autor, rok wydania, krótki opis. Wiadomo, że niektóre tytuły będą się powtarzały, ale to nie jest problem. (......... pytanie do administratora; czy przygotowanie takiego formularza jest możliwe?
W kwietniu zakupuję do firmy skaner bezstykowy do kopiowania materiałów zabytkowych. Dla użytkowników forum pomoc w skanowaniu materiałów bezpłatna.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum