Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Budynek dyrekcji stoczni
Autor Wiadomość
opo 

Wysłany: Wto Kwi 27, 2010 4:26 pm   Budynek dyrekcji stoczni

Poszukuję informacji nt. budynku dyrekcji stoczni.
Ktoś coś szerzej wie na jego temat? Kiedy został wybudowany, kto był autorem projektu, kto wybudował... i w ogóle jaka była jego historia.
Mieściła się tam tylko dyrekcja Stoczni Cesarskiej?

Z góry wielkie dzięki :)

/Jeśli jakimś cudem przeoczyłem znajdujące się tutaj informacje nt. tego budynku, oczywiście proszę o link i temat do kosza :)

pumeks 
Mottlauspucker

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 9:07 am   Re: Budynek dyrekcji stoczni

opo napisał/a:
Poszukuję informacji nt. budynku dyrekcji stoczni.

Ale której stoczni? Remontowej? Północnej? Wisła? Gdyńskiej? :hihi:

opo 

Wysłany: Sro Kwi 28, 2010 6:26 pm   

Dobre pytanie :)

Chodzi oczywiście o ten budynek:
http://upload.wikimedia.o...ra-dyrekcja.jpg

opo 

Wysłany: Wto Maj 04, 2010 6:04 pm   

Naprawdę nikt nic nie wie? Nie wierzę! :)

Może chociaż co tam się mieściło przed wojną? Administracja Cesarskiej?

opo 

Wysłany: Pią Paź 15, 2010 10:25 pm   

Przez parę miesięcy nieco się podszkoliłem, moje poprzednie pytania uważam za śmieszne (oczywiście, że Cesarska!), ale nadal szukam jakichś informacji dotyczących budynku :)

Na wikipedii pojawiła się ilustracja z 1878 roku:

Więc budynek dyrekcji musiał powstać między 1874, a 1878 właśnie , o ile oczywiście data ryciny jest prawidłowa (ktoś mógłby potwierdzić moje dotychczasowe dywagacje?)

Na rycinie widać, że ma dwie kondygnacje. Czy ktoś, jakimś może przypadkiem, orientuje się kiedy nastąpiła jego rozbudowa (w górę, o jedno piętro i na długość w obie strony)? Początkowo myślałem, że obrazek jest po prostu niedokładny, ale na zdjęciach wyraźnie widać, że ostatnie piętro jest dobudowane. Czy niemalże wierne odtwarzanie szczytów, zdobień i innych detali podczas nadbudowy budynku było częstą praktyką? (tyle jest przecież przykładów 'ubogacania' budynku podczas rozbudowy, a tutaj początkowo nawet myślałem, dopóki nie zerknąłem na zdjęcia, że na ilustracji jest błąd).
I jeszcze jedno: ilustracja jest w odbiciu lustrzanym. Pokazany na niej kanał płynie wzdłuż nie tego boku budynku, no i willa dyrektora byłaby po drugiej stronie płotu stoczni :)

Żeby nie zakładać następnego wątku, kolejny temat związany ze Stocznią Cesarską (a może i nie? ;) ), mianowicie hala U-Bootów (89A):

Przede wszystkim kiedy powstała?
Na początku XX wieku, kiedy zaczęto budować pierwsze U-Booty, jakoś bliżej I Wojny Światowej, czy może dopiero w czasie II Wojny Światowej? Zakładam oczywiście, że od początku służyła celom militarnym. Czy może wybudowano ją do celów pokojowych w latach międzywojennych?

W wątku nt. Milchpeter znalazłem takie oto zdjęcie z lat 30., które niby powinno co-nieco wyjaśnić, ale akurat miejsce, gdzie stoi hala jest rozmazane/zadymione. Wydaje mi się, że niewielki fragment hali powinien jednak wystawać, więc albo się mylę, albo nie została wtedy jeszcze wzniesiona.

Osobiście chyba skłaniam się do tego, że hala powstała jakoś niedługo po przejęciu Stoczni przez Rzeszę, czyli lata 1940-41 i chyba potwierdza to też architektura hali...
Co na to szanowni eksperci?

Pytanie dodatkowe: Czy produkcji U-Bootów nie przeszkadzało sąsiedztwo Kasy Chorych? Przecież każdy mógł z okien kasy zajrzeć niemalże do środka hali... :)

Ponury2 

Wysłany: Nie Paź 17, 2010 10:24 pm   

Bez przesady. Gestapo skutecznie w Gdańsku niwielowało takie zagrożenia, a wywiad ZWZ-AK aż takich dojść do Stoczni nie miał :???:

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

Odpowiedz do tematu