Wysłany: Pią Mar 04, 2011 6:17 pm Co to za ustrojstwo?
Na pocztówce z Langgarten 8 - Hotel Jacob Daniels zauważyłem dziwne urządzenie. Najpierw skojarzyło mi sie to z dystrybutorem paliwa ale po bliższym przyjrzeniu się zacząłem mieć wątpliwości. Może komuś z Was przyjdzie coś do głowy, wszelkie pomysły mile widziane.
Ja na razie odrzuciłem następujące opcje:
1. dystrybutor wody dla samochodów z napędem parowym
2. dystrybutor paliwa dla czołgów
3. skrzyżowanie parkomatu z automatyczną myjnią samochodową
_________________ A pan mysli.że chaotyczne kombinacje efemerycznych pryncypiów są w stanie zdeterminować neutralną cywitatywę absolutnego relatywizmu immanentno-transcendentalnej solipsystycznej jażni?
nic związanego z gazownictwem w opinii specjalisty z tej branży (Tadeusz Gruszczyński (sic!), autor książki Gazownictwo na Pomorzu Gdańskim, Część pierwsza – 150 lat Gazowni gdańskiej, Część druga – 150 lat Gazowni elbląskiej)
Odpowiedź na pytanie, co to za wihajster jest trochę zaskakująca. Otóż w czasie wojny autobusy zostały przerobione na zasilanie gazem miejskim. Wiązało się to z brakami w dostawach benzyny, która w pierwszym rzędzie trafiała na front. Taki przebudowany autobus miał na dachu zbiornik gazu napełniany ze spaecjalnych "dystrybutorów" znajdujących się w okolicy ważniejszych przystanków. Sprawdziłem datownik na pocztówce, wysłano ją w 1944 r. czyli zdjęcie mogło zostać zrobione w czasie wojny, a widać na nim taki właśnie dystrybutor gazu do autobusów.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum