Wysłany: Czw Wrz 23, 2010 11:17 pm Niemieckie nazwy na portalu NaszaKlasa
Przez przypadek trafiłem na artykuł z 7 kwietnia 2010 dot. używania niemieckich nazw na portalu Nasza Klasa. Trochę późno, zwłaszcza że sporo użytkowników (w tym ja) wypisało się z NK ale warto z artykułem się zapoznać.
autor tekstu to też ciekawy przypadek
http://www.mirnal.neostrada.pl/
nie zazdroszczę wszystkim instytucjom, które muszą odpowiadać na tego typu twórczość
Z Gotenhafen faktycznie ma rację. Ale najgorsze według mnie jest to, że tacy ludzie czepiają się nazewnictwa niemieckiego, a jednocześnie oburzają się, kiedy na Lwów inni mówią Lviv, a na Wilno Vilnius.
Z Gotenhafen faktycznie ma rację. Ale najgorsze według mnie jest to, że tacy ludzie czepiają się nazewnictwa niemieckiego, a jednocześnie oburzają się, kiedy na Lwów inni mówią Lviv, a na Wilno Vilnius.
Częstsza IMO jest nieco inna postawa - czyli oburzanie się na niemieckie nazwy polskich miast, a nie oburzanie się na nazywanie byłych wschodnich miast RP po polsku (subtelna róznica, ale jednak).
Kolonia czy Köln, Norymberga czy Nürnberg, Londyn czy London, Nowy Jork,czy New York, Praga czy Praha, Rzym czy Roma. Malbork czy Marienburg itp., itd.
A może kompromisem byłoby spolszczenie Danzig na Dancyś Byłoby wówczas wiadomo o którym okresie naszego miasta prawimy bez czci dla jego giermanskiej pisowni
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum