Wysłany: Nie Wrz 12, 2010 6:05 pm Pszczółki a działalność czerwonego krzyża w czasach FSD
Witam niedawno kupiłem budynek. Podczas remontu pod podłogą znalazłem tabliczkę informacyjną, że właścicielem jest czerwony krzyż w wolnym mieście Gdańsku. Podejrzewam, że właśnie o moją posiadłość chodzi. Mam w związku z tym pytanie. Czy ktoś ma jakieś informacje związane z działalnością czerwonego krzyża na terenie Pszczółek. Może jakieś zdjęcia budynków i może znajdę tam swój. Zainteresowała mnie ta historia i chciałbym poznać wszystko co z nim związane.Napis na tabliczce to dokładnie:
Eingentum:
Rotes Kreuz
der Freien Stadt Danzig
Männerverein Danziger Höhe E.V.
wymiar tabliczki to ok 4x10cm po bokach 2 dziurki na gwoździe czy śrubki. stan idealny.
Jak ktoś może to niech to dokładnie przetłumaczy.
Znalazłem jeszcze takie krążki z niebieskiego szkła o średnicy ok 6 cm wyglądem przypominają jakby podstawki pod kwiaty ale to na pewno nie były podstawki, a także stare okulary i scyzoryk, jakieś dokumenty, kilka pocztówek i troszkę znaczków.
Mam też jeszcze inną tabliczkę znacznie większą i tam jest coś o schwesternschaft ale nie pamiętam jak się to pisze bo tablica w garażu. Może ktoś ma mapę Pszczółek z tego okresu to zobaczył bym jaki kształt miał budynek albo jaką powierzchnię miała działka. Dziękję i Pozdrawiam.
Ciekawe, który dom nabyłeś. Niegdyś mieszkałem niemal przez rok na Pomorskiej 14 w domu Mikołajczyków (w pobliżu sklepu meblowego i naprzeciw punktu naprawczego RTV.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum