Wysłany: Sob Maj 17, 2014 4:14 pm Cmentarz Ofiar Hitleryzmu - symbole na nagrobkach
Witajcie :)
Trafiłam ostatnio na Cmentarz Ofiar Hitleryzmu. Zauważyłam, że na nagrobkach występuje kilka rodzajów symboli (wyłapałam 5). O ile naszego orła czy NN jestem pewna, to reszty tylko się domyślam. Nie chciałabym opowiadając później o nim palnąć jakiejś głupoty, dlatego będę wdzięczna za pomoc w rozpoznaniu poniższych symboli.
Szczególnie to "A", wiem, że je znam, widziałam, ale teraz za Chiny nie mogę sobie przypomnieć z czym powinnam je skojarzyć :(
Biorąc pod uwagę, że te symbole są na tylnych stronach nagrobków, warto przed ich odgadywaniem sprawdzić, co jest na stronie frontowej - nazwisko upamiętnionej osoby może być miarodajną wskazówką.
COH 4 to, o ile pamiętam, godło Czechosłowackiej Republiki Socjalistycznej - czeski lew niosący na piersi tarczę ze słowacką górą Krywań i dodatkowo "ukoronowany" pięcioramienną sowiecką gwiazdką.
Pierwsze zdjęcie kojarzy mi się z jakimś logo Austrii, ale pewności nie mam. Wydaje mi się, że widziałem gdzieś na jakichś austriackich produktach - może to jest dobry trop?
Drugie to - jak słusznie pisał Pumeks - herb CSRS.
Trzecie kojarzy mi się, z oznakami więźniów obozów koncentracyjnych, ale nie wiem co ma oznaczać litera D - Niemcy (Deutschland), Danię, a może Gdańsk (Danzig)?
http://pl.wikipedia.org/w...oncentracyjnych
Czwarte - gwiazda - zapewne ma to być symbol jugosłowiański lub nawiązujący do Armii Czerwonej.
Ostatnie zdjęcie wygląda na "NN" - a więc ktoś nieznany.
Na pewno pomogłyby zdjęcia odwrotnych stron nagrobków.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum