Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Fragment pieca spod Madisona i rewers szafy :)
Autor Wiadomość
zimowit 

Wysłany: Nie Paź 03, 2004 9:05 pm   Fragment pieca spod Madisona i rewers szafy :)

Gdy budowano Madisona to koparka wydobyła szczątki pieca i całe szczęście, ze akurat tamtędy przejeżdżałem. Udało mi się znaleźć kafel zachowany w całości. Nie ważne, że nie jest ładny (rzecz gustu), ale ważne, że jest z Gdańska. Co ciekawe, na rewersie odkryłem wypaloną, nie wiem jak fachowo, pieczęć i doszedłem, że kafel wypalono w Kolbudach (Kahlbude).
Drugie zdjęcie to fragment pleców mojej szafy (może ktoś wie, do czego to służyło?). Ciekawostka: do momentu, aż się nią zaopiekowałem, stała na strychu w Sopocie na Niepodległości. Na szczęście udało mi się ją zdobyć.
Napiszcie, co trzeba zrobić, aby awansować w hierarchii. Jeszcze nikt nigdy nie nazwał mnie partaczem! Tylko moja mama przy pieleniu :) To boli :cry:
Pozdrowienia

kafel.jpg
Kahlbude/Kolbudy
Plik ściągnięto 7598 raz(y) 76,94 KB

szafa etykieta.jpg
Bromberg/Danzig/Konigsberg
Plik ściągnięto 7598 raz(y) 52,8 KB

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Nie Paź 03, 2004 9:19 pm   Re: Fragment pieca spod Madisona i rewers szafy :)

zimowit napisał/a:
co trzeba zrobić, aby awansować w hierarchii. Jeszcze nikt nigdy nie nazwał mnie partaczem!

1. pisz duzo postów. tu trzeba byc gadatliwym :wink:
2. kazdy kiedys byl partaczem... :bieedny:
:D

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Nie Paź 03, 2004 9:20 pm   

Wydaje mi sie, że jest to kwit potwierdzajacy nadanie Twojej szafy pociągiem z Bydgoszczy (Bromberg) ale dokąd to nie jest napisane.

Co do partacza, to jak jeszcze trochę popiszesz, to sie zmieni automatycznie. Poza tym "partacz" w znaczeniu jakie używamy, to nie ktoś, kto psuje robotę :roll:

zimowit 

Wysłany: Nie Paź 03, 2004 9:23 pm   

Dzięki za radę, Seestrasse. Ile muszę miec postów, zeby zostac "Starszym Partaczem"?? :hiihihi:
Mikołaj, dziękiza pomoc w sprawie szafy. Coś mi świtało, że to przesyłka. Mój kiepski niemiecki daje znac o sobie ;)

Petelka 

Wysłany: Nie Paź 03, 2004 9:33 pm   

Cytat:
Jeszcze nikt nigdy nie nazwał mnie partaczem! Tylko moja mama przy pieleniu To boli

Jeszcze troszkę Zimowicie. :) Każdy z nas był partaczem i nie ma innej rady, żeby przyspieszyć awans, jak tylko pisac, pisać, pisać. :D :wink:

Zoppoter 
Wolny Prusak

Wysłany: Pon Paź 04, 2004 8:29 am   Re: Fragment pieca spod Madisona i rewers szafy :)

zimowit napisał/a:

Drugie zdjęcie to fragment pleców mojej szafy (może ktoś wie, do czego to służyło?).

Ten długi wyraz na początku to Eisenbahndirektionbezirk?
Są w tych wkropkowanych miejscach jakieś slady po odręcznych wpisach (ołówkiem, piórem?)

Jeżeli dobrze odczytałem to na początku, to mamy do czynienia z dość krótkim okresem po podziale kompanii Ostbahn na państwowe pruskie dyrekcje kolejowe a przed końcem I wojny światowej. W jaskini sprawdze dokładnie, kiedy Ostbahn rozdzielono na te Dyrekcje, ale generalnie chodzi tu o początek XX wieku.

dandola 

Wysłany: Sob Cze 19, 2010 6:16 pm   

Co do kafla z Kolbud - http://www.starypruszcz.p...der=asc&start=0 i http://wolneforumgdansk.p...f0c056086#27825

Odpowiedz do tematu