Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Oksywie - schron pod kościołem
Autor Wiadomość
Ponury2 

Wysłany: Pon Maj 03, 2010 12:43 pm   Oksywie - schron pod kościołem

A może wy posiadacie jakieś cenne informacje o tym schronie? Niby dla załogi stoczni, niby nie dokończa fabryka min akustycznych. Podobno bardzo rozległy i nadal sprawny...

http://forum.eksploracja....7&t=403&start=0

Cytat:
"Jeśli chodzi o schron pod Oksywskim wzgórzem to faktycznie istnieje do dzisiaj. Kolega pp przesadził jednak troszkę z jego opisem. Przestudiowałem jak sądzę większość materiałów dotyczących tamtejszego poligonu torpedowego oraz należących do niego obiektów, ale nie słyszałem nigdy żeby była tam fabryka min akustycznych. Nie neguję jednak tego definitywnie. Być może pan pp posiada więcej informacji.
Z większoci opisów funkcjonowania tamtejszego poligonu wynika jednoznacznie, że obiekt ten zawsze pełnił funkcję schronu. Taką funkcję pełni również teraz. Jest to sporych rozmiarów schron tunelowy. Byliśmy tam wiele lat temu, kiedy na każdym rozgałęzieniu korytarzy wisiał jeszcze plan schronu. Jeden z nich można zobaczyć pod adresem: http://www.skeleton65.republika.pl Schron posiada 5 wejść: 4 śluzy gazowe - 3 znich nmerowane na planie 1,2,3 znajdują się na terenie jednostki wojskowej , Sluza nr 5 jest w wąwozie niedaleko pozostałości baterii Cannet. Trudno powiedzieć, czy na 100% wejście 5 jest na terenie wojskowym, gdyż jeszcze rok temu nie było tam żadnych płotów, ani tablic ostrzegających o tym, że to teren wojskowy. Wejściem nr 4 jest gigantyczny szyb z zainstalowanymi czerpniami powietrza. Zlokalizowany on jest za cmentarzem na Oksywiu - na szczycie wzgórza pod którym schron się znajduje. Na planie tego obiektu szyb oznaczony jest jako "WZ" . Wejście do niego osłania 2 kondygnacyjny schron. Szyb ten posiada 12 półpieter . Klatka schodowa jest metalowa. Każde piętro główne zamykane jest szczelnym włazem z zasuwami ( od spodu ).
Długość korytarzy tego schronu to 1850m."

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

Odpowiedz do tematu