Nie odnalazłem podobnego tematu na forum, a wydaje mi się, że spora część forumowiczów mogłaby się podzielić swoją wiedzą/zbiorami dot. dawnych gdańskich salonów mody. Poniżej zamieszczam zdjęcia kilku wieszaków z mojego zbioru, których większość została opisana w n-rze 4 kwartalnika Był sobie Gdańsk.
Jednym słowem: Mistrz krawiecki Walter Blossey, Sławno na Pomorzu
Osobiście lubię odnajdywać dawny Gdańsk, czy dawne Pomorze/Prusy (kwestia semantyki) w drobnych, często bezwartościowych przedmiotach codziennego użytku. Moja fascynacja śladami przeszłości, rozpoczęła się właśnie od takich znalezisk w postaci zardzewiałych odznak, kapsli czy monet, wydobytych podczas prac w ogrodzie. Pozostałości na strychu czy właśnie w poniemieckiej szafie. Budowanie ciekawej kolekcji może z czasem przerodzić się w pasję, popartą solidną pracą w postaci zdobywania podstawowych często informacji dot. posiadanych przedmiotów. O ile numizmatyką zajmuję się od dość dawna to w materii powiedzmy wieszaków, porcelanek, butelek czy znaczków pocztowych, właśnie m. in. FDG stanowi dla mnie nieocenione źródło informacji i inspiracji w budowaniu kolekcji.
A ja wyszperałam u babci taki wieszak:Kauthaus A.C.Stenzel,Danzig Fishmarkt 29,32,33,34.Jak bardziej zagłębię się w babciowe szafy może jeszcze coś znajdę.
Jestem na siebie zły, bardzo zły.
Miałem po niego wrócić, jak tylko skończę zdjęcia. Mam nadzieję, że ktoś się nim zaopiekował, bo miejsce już nie istnieje.
Może ktoś rozpozna i dorobi do niego historię?
NadStawem2 003a.jpg
Plik ściągnięto 16434 raz(y) 68,71 KB
_________________ Co to ja miałem w tej puszce ... ?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum