Wysłany: Wto Mar 23, 2010 7:53 am Jugend Herberge Paul Beneke Biskupia Górka
Czy ktoś z Was zwiedzał dawne schronisko na Biskupiej? Czy obecnie istnieje możliwość w formie zorganizowanej zwiedzenie tego obiektu? Jedynym śladem na jaki udało mi się trafić to artykuł w 30 Dniach przed laty.
Wysłany: Sro Maj 18, 2011 7:56 pm Re: Jugend Herberge Paul Beneke Biskupia Górka
Karol napisał/a:
Czy ktoś z Was zwiedzał dawne schronisko na Biskupiej? Czy obecnie istnieje możliwość w formie zorganizowanej zwiedzenie tego obiektu? Jedynym śladem na jaki udało mi się trafić to artykuł w 30 Dniach przed laty.
Odsłonięcie pamiątkowej tablicy upamiętniającej miejsce dowodzenia
dowódcy wojsk radzieckich generała Pawła Batowa podczas
zdobywania Gdańska 1945 roku.
Po lewej stronie prezydent Gdańska Jerzy Młynarczyk.
30.03.1978 r.
Malowidło F.A. Pfuhles na ścianie w jednej z sal schroniska młodzieżowego Paul Beneke,
przedstawiającą scenę, w której kapitan okrętu " Peter von Danzig" Paul Beneke
wzywa swoich kompanów do walki.
W połowie lat 90-tych z siateczką piwa i małoletnim synkiem wybrałem się na niedzielny spacer na Biskupią Górkę.Zauważyłem otwartą bramkę i z radością wszedłem na ten taras w przekonaniu,że oto policja,nie chwaląc się w mediach, udostepniła nam- mieszkańcom, jedną z najpiękniejszych panoram Gdańska.Obeszliśmy cały taras, podziwiając ową panoramę - była jesień i miasto było widać jak na dłoni.Nadal szczęśliwy opróżniłem na szerokiej balustradzie tarasu zawartość siateczki, potem stwierdziłem,że gdyby ten obszerny taras zastawić stolikami a pod wieżą urządzić bufet, umożliwiając za opłatą wejście na jej szczyt, to policja już nigdy nie narzekałaby na brak środków na paliwo do swych polonezów.Potem zapakowałem puste butelki do siatki i opuściliśmy ten teren. Gdy tydzień później zaprosiłem kolegę i z aparatami odbiliśmy się od zamkniętej bramki, marzenia prysły i tak pozostało do dziś.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum