Mapa dla mnie b. ciekawa. Jest graficznie podobna do prac plastycznych wykonywanych w tym czasie w Garnizonie (mam na myśli schematyczne tarcze z wynikami zawodów strzeleckich). Dla mnie każdy ślad Gdańska z XVIII wieku jest nad wyraz ciekawy.
Znalazłem dziś taki maleńki rysunek J. Gottheila. Przedstawia jakąś śluzę. A ja jestem wyczulony na wszystko, co może dotyczyć okolic Zaroślaka. Czy poznajecie, co to może być za śluza (uwzględniając domki w tle)?
"95. Śluza"
ołówek, papier
nr inw. MNG/SD/1127/R/53/62 (Muzeum Narodowe w Gdańsku)
Ciekawy rysunek.
Ale na śluzę to nie wygląda. Widać most i otwartą bramę na moście. Od naszej strony widać półowalne zabezpieczenie utrudniające obejście bramy po zewnętrznej stronie balustrady mostu.
Daty tam nie ma?
Schleuse słowniki tłumacza jako śluza, ale nie konieczne urządzenie do śluzowania statków. Schleuse to również pojedyncze wrota utrzymujące spiętrzoną wodę. Tu już blisko do wrót nad wodą
Terytorium zamykane tą bramą powinno być po prawej stronie, czyli te domki byłyby poza miastem. Najbardziej mi pasuje obecna ul. Mostek i dalej Litewska do dawnej Gęsiej Karczmy.
Jest, ale tam też tylko jedno zabudowanie.
Wcale nie mam pewności, że to to miejsce. Ta brama na moście wygląda podobnie do innych takich bram na przedpolu fortyfikacji, a nie znam innej, przed którą byłyby jakieś zabudowania.
Most.jpg
Plik ściągnięto 12509 raz(y) 77,87 KB
Most2.jpg Na tej mapie z 1815 zabudowań jest więcej, ale zaznaczone (czarny kolor) jako nieistniejące.
Most Shiffchenbrücke był chyba dłuższy od tego z ryciny. Sytuacja z ryciny pasuje do mostu nad Czarną Łachą i Motławą na pierwszym planie, oraz zabudowaniami Krępca. Ale tam bramy na moście nie spodziewałbym się.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum