Wysłany: Nie Lut 28, 2010 2:04 pm Bramy na Długim Pobrzeżu i Rybackim Pobrzeżu
Chcę tu nawiązać do dyskusji, która odbyła się bardzo dawno temu i dotyczyła Tobiastor i Buttertor Zdobyłem ostatnio zdjęcie Dlugiego Pobrzeża (jest w drodze do mnie). Widać na nim, o ile się nie mylę, Johannistor.
1174.jpg Od lewej: Grünes Tor, Brotbänkertor, Frauentor, Heilige-Geist-Tor, Krantor.
Plik ściągnięto 11690 raz(y) 35,89 KB
1175.jpg Od lewej: Johannistor, Häkertor, Buttertor, Tobiastor, Rähmtor.
Identyfikacja kolejnych bram na prawo od począwszy od Johannistor nie sprawia problemu, niestety nie udało mi się znaleźć żadnego przyzwoitego zdjęcia przedstawiającego Rähmtor. Na ostatnim zdjęciu oznaczyłem (być może błędnie) teoretyczną lokalizaję tej ostatniej bramy.
Przecież z załączonego wyżej schematu widać wyraźnie, że Rähmtor nie wychodziła na Rybackie Pobrzeże, tylko była już poniżej Baszty Łabędź i wychodziła na ulicę Wartką. To po prostu wylot ulicy Sukienniczej, obecnie jako wąziutkie przejście pomiędzy kamienicą Kubickiego a nowym Hiltonem.
A tak to wyglądało zaraz po wojnie.
I jeszcze mapka (Tobiastor nie podpisana; jest za to Rähmtor i Kohlentor. Wylot ul. Rycerskiej też czasem opisywano jako Rittertor).
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum