Poszukuję wszelkich informacji na temat tej wrzeszczańskiej lotniczej szkoły znanej z uczestnictwa w produkcji dwupłatowca myśliwskiego Pfalz D XII (1918).
Szkoły lotniczej? to była raczej po prostu szkolna eskadra samolotów myśliwskich stacjonująca na lotnisku we Wrzeszczu. I nie produkowała dwupłatowców Pfalz D XII, tylko na nich latała.
Brała udział w oblatywaniu, które jest pewnym etapem produkcji. Niemniej tu http://pl.wikipedia.org/wiki/Martin_Zander napisano wyraźnie - szkoła pilotów myśliwskich - Jagdstaffelschule (JastaSchule). Chyba, że mnie zwiódł mój skromny niemiecki. A może masz lokalizację tej jednostki i inne detale?
Idąc tym tropem myślenia każdy pilot który wsiada do samolotu bierze udział w "pewnym etapie produkcji". Skąd informacja o tym aby jednostka do szkolenia pilotów oblatywała prototypowe samoloty? . Od tego są specjalni piloci oblatywacze a nie żółtodzioby które dopiero się uczą. To tak jakby kursanta z "elki" wsadzić z instruktorem do bolidu Formuły 1 i wysłać ich do przetestowania nowego auta
_________________ Pozdrowienia z Małego Kacka
Ostatnio zmieniony przez feyg Sro Lis 18, 2009 9:07 pm, w całości zmieniany 1 raz
Lotnisko we Wrzeszczu było w 1918 r. mniej więcej w rejonie późniejszych ulic Kleinhammerweg/Kilińskiego i Ringstrasse(Magdeburgerstrasse)/Kościuszki. Gdzie stacjonowali piloci, tego na razie nie wiem - w pobliżu znajdowały się koszary przy Heeresanger, tzw. Telegraphenkaserne, i tylko ciut bardziej oddalone przy Hochstriess.
No dobra nie wnikając w szczegóły rozumiem, że ta szkoła stacjonowała na dawnym poligonie wojskowym zaadaptowanym na lotnisko na pograniczu Oliwy, Zaspy i Wrzeszcza?
A może ktoś dałby radę przetłumaczyć i zebrać informacje zawarte na tej stronie:
http://www.theaerodrome.c...ing-period.html
Ostatnio zmieniony przez dandola Sro Lis 18, 2009 9:16 pm, w całości zmieniany 1 raz
Lotnisko zostało zlokalizowane praktycznie zaraz za browarem, za Labesweg (obecnie Lelewela). Widać to dokładnie na zdjęciu lotniczym. O produkcji samolotów nie słyszałem ale podobnie jak i w innych miejscach na świecie i gdańscy Leibhusarzy mieli ciągotki do latania
Witam
Widoczny hangar na zdjęcia nr 1 i 2 należał właśnie do szkoły pilotów marynarki i został wybudowany w 1917 r.. Zdjęcie nr 3 to hangar "huzarów" z 1913 r.
Jeśli chodzi o Marien Kamf-Fliegerschule Langfuhr (różnie się ją nazywa w źródłach), to została ona przesieniesiona z całym personelem i wyposażeniem z Pucka do Wrzeszcza 1 kwietnia 1917 r i działała do 30 listopada 1918 r. (działa wcześniej pod nazwą Fokkerfliegerschule Putzig). We Wrzeszczu kształcili się piloci marynarki na samolotach o podwoziu kołowym. Z różnych opisów z tego okresu wynika, że zbyt dużo nie latano bo: "Warunki terenowe nie były idealne, piaszczyste pole wzlotów sprawiało wiele problemów zarówno doświadczonym pilotom, jak i kursantom. Większą część kursu poświęcano na zajęcia teoretyczne".
Z resztą chyba gdzieś na forum jest jedno zdjęcie katastrofy lotniczej z tego okresu.
To tyle
Pozdrawiam
OOO właśnie o tym zdjęciu myślałem.
Jeśli chodzi o produkcję samolotów w Gdańsku podczas I wojny, to jedynia stocznia cesarska wypuściła kilkanaście wodnosamolotów, a tak po za tym nic więcej tu nie było.
Podro
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum