Co to jest? Myślę, że dla nikogo to nie jest zagadką pytanie gdzie się znajduje?
A może ktoś dołączy jeszcze inne zdjęcia do tej pory użytkowanych urządzeń.
Chętnie widziałbym zdjęcia nawet już nieistniejących .
Łatwizna - widzę, że zadałeś zagadkę "z własnego podwórka"...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Pośród takich specjalistów naprawdę wyszukać coś trudnego
Tylko należy się cieszyć, że w trakcie przebudowy drogi te urządzenia nie uległy zagładzie:==
Witam forumowiczów - to mój pierwszy post tutaj.
Podobny spust wodny (chyba tak to się nazywa) znajdują się również bardzo niedaleko - w parku oliwskim przy wodospadzie.
Śladów takich urządzeń można poszukać w dolinie młynów (czyli trzeba się przejść w górę potoku Oliwskiego) - chyba podobne urządzenie jest również umieszczone przy starej kuźni wodnej.
Przydał by się opis działania tego Kunsztu.
Po lewej stronie zamieszczony jest widok z góry – rzut. Po prawej przekrój przez obiekt wzdłuż Kanału Raduni.
A - to koryto którym płynie woda, wydzielona z Kanału Raduni, napędzająca koło B. To koryto którym płynie woda napędzająca koło ma zastawkę N umożliwiającą zatrzymanie pracy pomp poprzez powstrzymanie przepływu wody.
Ruch obrotowy koła przy pomocy elementu C zostaje zamieniony na ruch posuwisty cięgna D, które wprawia w ruch kiwak E. Dwa cięgna F poruszając się w górę i w dół napędzają pompy G. Pompy tłoczą wodę do cylindrycznego, wysokiego zbiornika H. Nadmiar wody wylewa się rurami L M do Kanału Raduni. Wytworzone w ten sposób ciśnienie hydrostatyczne tłoczy wodę z tego zbiornika H otworami J do rur K.
Nie widzę tu wspomnianego poboru wody z potoku Siedlickiego. Wygląda to jakby woda była pobierana z Kanału Raduni, z tego koryta A Post edytowany na prośbę Autora
DW
d67a098ba0c3240703e5a24cdeef3285[1].jpg
Plik ściągnięto 12260 raz(y) 79,47 KB
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Mar 03, 2011 2:34 pm, w całości zmieniany 1 raz
Moje pytanie chyba tu będzie pasować - na mapie między Orunią a Rokitnicą zauważyłem czerpaki parowe?. Cóż to były za urządzenia.
A tak gwoli ciekawości - w kronice pruszczańskiej Hoffmanna znalazłem informację, że wXVIII wieku we wsi Praust istnial wiatrak odwadniający działający do 1862 roku. Ciekawe, co on odwadniał i gdzie pracował. Tego kronikarz nie zdradził.
czerpaki.jpg
Plik ściągnięto 12211 raz(y) 76,53 KB
Ostatnio zmieniony przez dandola Pon Sty 11, 2010 9:38 pm, w całości zmieniany 1 raz
Na innych mapach jest to określone jako "Entw. M" - czyli urządzenie (młyn) odwadniające. Ciekawa nazwa. Nie spotkałem się z taką. Ciekawe, czy tak nazwano pompy, czy były tam jakieś inne "czerpaki". Napędzane były z pewnością maszyną parową.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum