T o mi wygląda na galeony chyba wpływały do Gdańska pod Zuraw noo być może jednak miały zbyt duże gabaryty i miały zbyt duże zanużenie? Nie jestem znawcą....
Pozwolę sobie dać głos w tym temacie, choć czuję się zupełnie nie upoważniony do tego. Zastrzegam, ze to moje subiektywne spojrzenie na obraz.
Jeśli się nie pogniewasz – to wyrażę opinię, że to jest współczesna nam impresja na temat….Okręty Rzeczypospolitej, albo Okręty Króla Jegomości w Gdańsku.
Wydaje mi się, że sylwetki okrętów widoczne na obrazie mogą przedstawiać jednostki wojenne z przełomu XVIII i XIX wieku, (3-pokładowe okręty wojenne) ale jak sądzę to jest Twoja domena i nie pozwolę sobie nic więcej w tej kwestii dodawać – co najwyżej zapytać – czy to jest historycznie możliwe?
Tło bliższe (od prawej strony) jak też dalsze wydaje mi się skażone jakąś szczególną manierą pionowego liniowania konstrukcji budynków w segmentach otworów okiennych budynków – dla mnie zupełnie nie zrozumiałą (ale czuję się absolutnie nie kompetentny w tym zakresie) – może wypowie się ktoś czujący temat (nie wypada mi sugerować Fritzka – ale tak sobie pomyślałem- i mam nadzieję, że się nie pogniewa). W zakresie wiedzy o obrazach w zasobach muzealnych mógłby wypowiedzieć się Rychu 40.
Ja również bardzo wątpię czy takie okręty mogły tam kotwiczyć.
Jeśli masz możliwość przyjrzeć się dokładniej obrazowi i poszukać jakiejś sygnatury, to może znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie. Pozdrawiam .
Ja nie wiem, co to za okręty, ale na wieży Domu Przyrodników jest obserwatorium astronomiczne - co oznacza, że ten obrazek nie mógł powstać przed 1866 rokiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum