Otrzymałem maila z ciekawym pytaniem, na które nie potrafię odpowiedzieć :( Wolne Miasto Gdańsk posiadało swoją własną walutę, bank emisyjny, flagę, godło, władze, paszporty - wszystko, co charakteryzuje niezależne państwo.
Czy ktoś wie cokolwiek na temat HYMNU? Czy istniał hymn Wolnego Miasta Gdańska, przecież jak każda szanująca się republika, Gdańsk również powinien takowy posiadać.
Hymn Gdańska -WAŻNA RZECZ!!!
Zgadzam się z tym.Ale niejako przy okazji zapytam-bo może ktoś
z was wie.Od dzieciństwa do czasów wchodzenia w świat dorosłości
słyszałem ,,wydzwanianą ''z Ratusza Rotę.Niepisany Hymn polskiego już Gdańska.
Teraz od ,,kilku''już dobrych
lat Roty nie ma - dlaczego?
Czy ktoś wie?
(a może ziomkostwa zadziałały?)
Jest - codziennie grana jest o 12stej. Były wprawdzie protesty wzburzonej ludności, co nękała MHMG pismami, że Rota ma być co godzinę, bo jak nie to to jest zamach na Naród Polski, ale na całe szczęście zdecydowano wykorzystywać w pełni możliwości karylionu i grane są różne melodie.
Mysle, ze cos na ten temat moga wiedziec ludzie z Tow Opieki Nad Zabytkami O/ Gdansk- swoja droga, 29 maja ma byc zebranie, na plebanii Kosciola Mariackiego,Podkramarska 5 .Kontakt netowy do nich to www.zabytki-tonz.pl
Mysle, ze cos na ten temat moga wiedziec ludzie z Tow Opieki Nad Zabytkami O/ Gdansk- swoja droga, 29 maja ma byc zebranie, na plebanii Kosciola Mariackiego,Podkramarska 5 .Kontakt netowy do nich to www.zabytki-tonz.pl
Dzięki, ale nie skorzystam ;) oni są powiązani z ZChN.
Ja też mam, a antychrystem nie jestem. Potrzebny jest umiar, a oni chętnie usunęliby wszystkie ślady przypominające o niepolskiej historii Gdańska. Tak w ramach powrotu piastowskiego gniazda do macierzy.
a oni chętnie usunęliby wszystkie ślady przypominające o niepolskiej historii Gdańska
Ze skrajności w skrajność. Nie tak dawno malowano białe orły na czrno i skuwano herby Rzeczypospolitej.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum