Może to trochę nie na temat, ale przedstawiam widok spustoszeń dokonanych przez wylew Wisły na Żuławach (wg rys. J. Wittego, "Illustrirte Zeitung" ok. 1870)
Może komuś uda się ustalić jakie miejsce przedstawia rycina i w którym roku mogła mieć miejsce ta powódź.
Zdecydowanie nie na temat. Wydzielone z wątku - Dzieje się na Żuławach.
DW
powódź.jpg
Plik ściągnięto 11278 raz(y) 46,82 KB
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Pią Sty 15, 2010 1:59 am, w całości zmieniany 1 raz
Niestety nie mogę odczytać podpisu. Widzę tylko autora rysunku. Może komuś się uda. Z kościołem też ciężko. Przedstawiam tak, jak się udało. Wydaje się, a raczej jest prawdopodobne, że Pumeks ma rację - to Bohnsack.
Udało mi się rozszyfrować napis: Verwüstungen des Dorfes Bohnsack in der Danziger Nehrung durch die Weichsel. A jednak "spustoszenie". Można domniemywać, że rycina pochodząca z 1870 roku przedstawia ostatnią powódź na Żuławach z 1829 roku. Kolejna miała miejsce w 1888 roku.
Można domniemywać, że rycina pochodząca z 1870 roku przedstawia ostatnią powódź na Żuławach z 1829 roku. Kolejna miała miejsce w 1888 roku.
Ale tego typu szkody nie są równoznaczne z powodzią na Żuławach. Przecież chociażby w 1840 r. doszło do przerwania mierzei w pobliżu tego miejsca - wtedy, kiedy powstała Wisła Śmiała.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum