Poszukuję zdjęć przedwojennej ( sprzed 1945r) Oruni. Jeśli ktoś posiada takie zdjęcia, bądź adres do strony z nimi, to uprzejmie proszę o zamieszczenie ich tutaj. Z góry dziękuję.
Mimo wszystko wierzę, że jakieś zdjęcia się zachowały. Nawiasem mówiąc, to wydaje mi się, że przed wojną Ohra była "przyjaźniejszą" dzielnicą niż jest dziś. Dopiero później napłynął "element" ze wschodu
przed wojną Ohra była "przyjaźniejszą" dzielnicą niż jest dziś
Tu nie chodzi o "przyjazność" tylko o to, że na Orunii ludzie mieszkali, spali i jeśli robili zdjęcia, to ulice i domy były tylko tłem, a tematem przewodnim byli ludzie.
Z tym, że sami Niemcy, to przesadziłem, ale nie tak bardzo. Jednak faktem jest, że wiekszość Niemców mieszkających na Oruni było zagorzałymi nazistami i nikt ich już nie musiał "przekonywać."
Jednak faktem jest, że wiekszość Niemców mieszkających na Oruni było zagorzałymi nazistami i nikt ich już nie musiał "przekonywać."
Na jakiej podstawie tak twierdzisz? Bo w "Czterech pancernych" wszyscy Niemcy to byli źli faszyści? Gdyby SA zajmowało się tylko Polonią w Gdańsku, to nie mieliby za dużo do roboty, a w Niemczech to pomarliby z nudów.
Między innymi na podstawie "Oruni" Jerzego Sampa, a poza tym ja nie napisałem: "faszyści", tylko "naziści". Ale myślę, że nie warto tutaj rozmawiać na ten temat.
Akurat Orunia była "czerwoną" dzielnicą i gdzie jak gdzie - ale tam faszyści się zamnożyli dopiero kiedy nie bycie faszystą stwarzało niebezpieczeństwo dla życia. Rewelacje Sampa należy traktować z wielką ostrożnością.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum