"Głaz został przyniesiony ze Skandynawii przez lodowiec. Zbudowany jest z naturalnie oszlifowanego granitu . Jego obwód wynosi 9,5 m , długość - 3,1 m , szerokość - 2,5 m , wysokość – 1m . Częściowo zagłębiony w ziemi. Miejsce , w którym się znajduje określane było potocznie jako „Kamieniołomy” . Nazwa pochodzi od kilku głazów znajdujących się na tym obszarze oraz gruzu skalnego, stanowiącego ślad po innych rozbitych głazach. Teren jest prawdopodobnie dnem wyrobiska , w którym wydobywano glinę , a głazy odsłonięto podczas jej eksploatacji . Głaz ma powierzchowne uszkodzenia , w postaci wykutych napisów : „Tu pogrzebana miłość O … i Borkowskiego : ( nazwisko wybranki zostało skute ) . Głaz porastają gatunki naskalne ( epility ) – mchy , porosty, glony. Opisany obiekt stanowi pomnik przyrody nieożywionej nr 808" - literka.pl
lol dawno mnie tu nie było tu czyli na forum...mogę spytać skąd ciekawość o ten głaz?wiem gdzie jest bo mieszkam w pobliżu i nigdy bym nie pomyślała że ktoś może się nim interesować..
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum