Wysłany: Pią Lut 13, 2009 9:35 pm Poszukuję informacji o areszcie śledczym
Witam wszystkich serdecznie.
Na forum odnalazłam temat o areszcie śledczym
http://www.forum.dawnygda...opic.php?t=3625
Czy znacie jeszcze jakąś literaturę na temat aresztu prócz tej, która jest w tym temacie?
Będę wdzięczna za każdą pomoc.
Pozdrawiam
niestety nie dotarłam, a skoro o nim piszesz jest warty zainteresowania, więc zaczne szperać bardziej.
Co do samego więzienia, to także byłam w środku, spotkałam się też mjr Kowalskim i byłam na jego wykładach, ale jak miało to miejsce to nie myślałam, że będzie mi to potrzebne do pisania pracy:)
Jeśli chodzi o o Areszt na Kurkowej to prócz wspomnianej przeze mnie książki "Dwie strony krat", a także pojedynczych artykułów z "30 DNI" (np. 9/2001 i 1/2003) polecam jeden z numerów specjanych "Przeglądu Więziennictwa Polskiego" (łatwo znajdziesz odp. egzemplarz przeszukując chociażby zbiory on-line Biblioteki Uniwersytetu Gdańskiego), który w całości poświęcony jest historii, architekturze i roli Aresztu Śledczego w ciągu jego ponad 150-letniego okresu istnienia. Więcej konkretnej literatury raczej o nim nie znajdziesz - z racji sąsiedztwa Aresztu koło Fortu swego czasu trochę w tym temacie grzebałem. Jeśli interesuje Cię ten temat i z jakiś przyczyn miałabyś problemy z dotarciem do wspomnianej literatury, zapraszam serdecznie na Fort po ksera lub skany
PS. Swoją drogą, to jaki masz temat pracy? Zastanawiam się, co też twórczego można o Areszcie jeszcze tak naprawdę napisać..?
witaj Pepo
dzięki za informację.
Piszę o karze śmierci w oparciu o indywidualny przypadek Tuchlina. O samym areszcie postanowiłam napisać jeden rozdział i mam nadzieję, że dojdzie to do skutku
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum