Wysłany: Pon Wrz 01, 2014 12:54 pm Sopot,Aleja Niepodległości 861
Witam
Mam pytanie.Czy ktoś pamięta,czy w budynku przy Al.Niepodległości 861(teraz jest tam kościół ZOE,przedtem był weterynarz i wcześniej Apteka ) od samego początku była Apteka? Wiem że budynek wybudowano w 1958 roku,i jestem ciekaw jego funkcji od wybudowania.
Pozdrawiam gorąco!
W roku 1962 (ew. 1963) była tam apteka. Czy od samego początku, to nie wiem. W każdym razie w tamtym czasie była nazywana nową apteką przez okolicznych mieszkańców.
p.s. Zaskoczyłeś mnie informacją, że jest tam teraz kościół.
_________________ Tanie nie może być dobre, drogie nie musi.
O ile pamiętam, apteka tam była od początku (zbudowania budynku). Biegałem tam z receptami w czasach "podstawowych".
Ale może się mylę. Natomiast o zamianie na kościół nie wiedziałem.
Ulica jeszcze przed poszerzeniem, i drzewa jeszcze rosły na niej, choć teraz w tym akurat miejscu też daleko od niej nie są. Nasuwa się taka refleksja — gdy drzewa wzdłuż niej rosły była ulicą, 20 Października zwaną; teraz, gdy drzew już nie ma jest aleją — na opak.
Nie pamiętam, od kiedy ten mały parterowy pawilon istnieje i co w nim było wcześniej. Pamiętam natomiast, że był tam w głębi jakiś warsztat, chyba samochodowy. Dokładnej lokalizacji nie mogę podać, ale kojarzy mi się z nim budynek o nr. 875, tylko nie budynek piccerni, ale położony za nią w głębi. Możliwe też, że warsztat był następnym budynkiem od niego w kierunku Gdyni na miejscu dzisiejszych warsztatów.
Budynek o którym jest wątek,ponownie zmieni przeznaczenie.
Kościół Chrześcijański Słowo Wiary ZOE, który działa w tym miejscu od 9 października 2011,w związku ze znacznym powiększeniem się grona wiernych,
25 lutego 2015 r wyprowadza się z tego budynku i przenosi swą działalność tymczasowo do Hotelu Europa,następnie za jakiś czas w inne miejsce.W środę ostatni raz, wierni spotkają się w tym miejscu na modlitwie.Obecnie budynek jest już sprzedany.Ciekawe co nowego tam będzie.Przydałby się np sklep albo pub.Oby nie jakiś kolejny bank
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum