A poniżej zdjęcia z których na pewno ucieszy się Petelka. Skany pochodzą z
http://www.latarnia.gda.pl/
Opisy zachowałem takie jak na w.w. stronie - vide drugie zdjęcie i określenie "molo". ;)
listownik.jpg fot. ze zbiorów Biblioteki Gdańskiej PAN Widok toru wodnego w Nowym Porcie. W głębi wzgórze nawigacyjne z latarnią morską z 1758 roku. Papier, staloryt, kolorowany, akwarela, II ćwierćwiecze XIX wieku.
Plik ściągnięto 17278 raz(y) 56,49 KB
wejscie.jpg fot. ze zbiorów Biblioteki Gdanskiej PAN Widok od strony Zatoki Gdańskiej, na pierwszym planie latarnia morska na molo Westerplatte zbudowana w 1842 roku i nadal istniejąca, w głębi widoczna jasna wieża latarni morskiej w Nowym Porcie z 1758 roku oraz pa
Plik ściągnięto 17276 raz(y) 59,56 KB
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Marcinie, żebyś Ty wiedział jak bardzo się ucieszyłam. I to z samego rana. Zdjęcia są piękne a do latarni koniecznie musimy się wybrać.
Marku, śladów po tej latarni należałoby szukać mniej więcej na wysokości dawnego przystanku kolejki SKM Gdańsk Nowy Port. Jak idziesz Oliwską w kierunku Brzeźna i mijasz budynek gdzie mieści się MAG, to zaraz potem jest taka niby uliczka (bardziej przypominajaca polną drogę), kierująca się lekko w górę. I to jest właśnie dawna Bliesensstrasee. Jeżeli uda mi się wstawić fotkę to zaraz ją zobaczysz.
Byłam w Latarni dzisiaj:) Pan Michalak jest wspaniałym opiekunem tego miejsca. Zaraził nas magią miejsca. Opowieści snuł przeciekawe. I wyszłam stamtąd zachwycona, ze wreszcie odpowiedni człowiek zabrał się za coś tak wspaniełego. I że mu się udało! Mówił, że jest członkiem różnych stowarzyszeń miłośników latarń morskich na świecie i w Kanadzie. Ale, jak z dumą podkreślił, nikt z tych ludzi nie ma swojej latarni, i to TAKIEJ latarni...
A ja znalazłem reprodukcję obrazu niejakiego Andreasa Achenbacha "Der Leuchtturm" (Latarnia morska), który znajdował się dawniej w gdańskim Muzeum Miejskim. Krajobraz jest tu raczej fantazją malarza, ale sama wieża dziwnie przypomina nowoporcką blizę.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum