Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Wolne Miasto Gdańsk
Autor Wiadomość
agihome 

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 7:12 pm   Wolne Miasto Gdańsk

Witam.
Poszukuje statystyk na temat Wolnego Miasta Gdańska. W szczególnosci odnośnie stosunków polsko - niemieckich na teranie Gdańska w latach 1920-33. bardzo prosze o pomoc.

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Maj 21, 2008 9:01 pm   

Tzn. jakich? Ile stosunków odbywali przedstawiciele danych grup narodowościowych? Pytam z ciekawości jako statystyk.

Mikołaj 
Idi Admin

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 10:26 am   

agihome napisał/a:
Poszukuje statystyk

a gdzie już szukałeś i co znalazłeś? (to tak żeby nie dublować propozycji)

Ponury2 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 8:17 pm   

Archiwum Ligi Narodów? (z tego co wiem przejęte przez ONZ w Genewie). Na pewno ukazało się coś drukiem po polsku :hmmm:

Giovanni Falcone (1939-1992), włoski sędzia śledczy, poległy w walce z mafią.

agihome 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 8:28 pm   

Chodzi o kontakty między Polakami a Niemcami. Czy pojawiały się jakieś konflikty między nimi? Jeśli chodzi o statystyki to byłabym zainteresowana np. liczbą zawieranych polsko-niemieckich małżeństw.

Ponury2 

Wysłany: Czw Maj 22, 2008 9:09 pm   

Oczywiście że były. Proszę przeszukaj forum - termaty a`la Policja WMG itp. :hihi:

Dokładnie o jakie kontakty ci chodzi? Wywiadowcze, polityczne, społeczne, handlowa czy jeszcze jakieś inne? :???:

agihome 

Wysłany: Sob Maj 24, 2008 10:58 pm   

chodzi mi o kontakty spoleczne i polityczne. Bardzo bym prosila o podanie jakis linkow lub tytulow ksiazek, bowiem potrzebne mi to jest do pracy licencjackiej, ktorej temat to "Stosunki polsko - niemieckie w Wolnym Miescie Gdańsku w latach 1920 - 33.

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Sob Maj 24, 2008 11:10 pm   

8O
Gdyby tak sformułował prośbę o pomoc gimnazjalista, to bym się nie dziwił.
Nawet, biorąc pod uwagę poziom dzisiejszej matury, nie zdziwiła by mnie taka prośba sformułowana przez maturzystę. Oczywiście to, że by mnie nie dziwiła nie znaczyłoby, że mi się podoba. Ale jeśli w taki sposób informacji poszukuje ktoś, kto kończy/jest w połowie studiów, to jeszcze mnie dziwi. Jeszcze - bo pewnie niedługo i to mnie dziwić przestanie. Może za jakiś czas w ten sposób poszukiwać będą materiałów doktoranci...
Ale ad rem: agihome, poszukaj publikacji Henryka Stępniaka. Tytułów podpowiadać nie będę, bo mi się nie chce. :P

Jarek z Wrzeszcza 

Wysłany: Nie Maj 25, 2008 12:35 am   

danziger napisał/a:
Gdyby tak sformułował prośbę o pomoc gimnazjalista, to bym się nie dziwił.
Nawet, biorąc pod uwagę poziom dzisiejszej matury, nie zdziwiła by mnie taka prośba sformułowana przez maturzystę. (...) Ale jeśli w taki sposób informacji poszukuje ktoś, kto kończy/jest w połowie studiów, to jeszcze mnie dziwi. Jeszcze - bo pewnie niedługo i to mnie dziwić przestanie. Może za jakiś czas w ten sposób poszukiwać będą materiałów doktoranci...

Co zrobić, dziś studjujom wszyscy :II

Ponury2 

Wysłany: Nie Maj 25, 2008 12:05 pm   

agihome napisał/a:
chodzi mi o kontakty spoleczne i polityczne. Bardzo bym prosila o podanie jakis linkow lub tytulow ksiazek, bowiem potrzebne mi to jest do pracy licencjackiej, ktorej temat to "Stosunki polsko - niemieckie w Wolnym Miescie Gdańsku w latach 1920 - 33.

Z ostatnio czytanych gorąco polecam "Neugarten 27" A. Męclewskiego z 1974 roku. Wbrew tytułowi jest tam o wiele więcej niż o Gestapo. Szeroko są opisane stosunki polsko-niemieckie, szczególnie w dwóch pierwszych rozdziałach poprzedzających wybuch wojny.

Poza tym zobacz "Google" i wyszukaj na przykład:

http://www.rzygacz.webd.p...id=89,0,0,1,0,0

http://www.rzygacz.webd.p...id=88,0,0,1,0,0

http://www.rzygacz.webd.p...id=84,0,0,1,0,0

Agresywna polityka Niemiec w świetle dokumentów:

http://www.atticus.pl/?pag=poz&id=9790

http://www.atticus.pl/ind...=11&Szukaj.y=10

Poza tym jeszcze pozycje w rodzaju "Gdańsk w Cieniu Swastyki" (nie pamiętam autora) oraz wiele innych. Jest tego masa.Także Archiwum Państwowe w Gdańsku - masa dokumentów.

Jakbyś potrzebowała jeszcze jakiejś pomocy, służę. Sam chciałem pisać pracę magisterską z takiego tematu ale lata 1920 - 45 :) Pisałem jednak o gen. Sikorskim i rządzie na emigracji :OO

Gdzie praca? Na UG? Kto promotorem? (jeżeli możesz zdradzić oczywiście) :)

agihome 

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 1:21 pm   

...
Ostatnio zmieniony przez agihome Sro Maj 28, 2008 5:48 pm, w całości zmieniany 1 raz  

kwidzin 
Notgeldmann

Wysłany: Sro Maj 28, 2008 5:19 pm   

Jaka ta młodzież teraz hop do przodu. Tylko patrzeć jak o gotowe prace zaczną pytać. :hihi:

Gdynka 

Wysłany: Pon Cze 02, 2008 7:41 pm   

agihome napisał/a:
...

Czy to magiczne słowo: Dziękuje? 8O

Pepo 
PDW

Wysłany: Wto Cze 03, 2008 3:18 pm   

Hmm...

...ciekawe, ciekawe. Posiadam w domu taką płytkę (jest ona zresztą dostępna w IH na UG) z... bazą danych dot. wszystkich prac magisterskich, które zostały obronione na UG od 1970 do 2004 roku włącznie. Parę tysięcy tego. Autor, temat, promotor, data obrony oraz hasła przedmiotowe.

Prac zatytułowanych "Stosunki polsko-niemieckie" dot. okresu 1920-1939 (albo w całości, albo po cześci) naliczyłem kilka. Do tego prawie dziesięć (nie pamiętam, czy 8 czy 9) stawiających stosunki polsko-niemieckie w świetle osoby któregoś z Wysokich Komisarzy Ligi Narodów. W dużej mierze, jak je przeglądałem, to ... masło maślane. Wszystko to samo.

Najgorsze jest to, że w prawie wszystkich tych prac promotorem była...jedna i ta sama osoba. Przykre.

Ponury2 

Wysłany: Wto Cze 03, 2008 5:41 pm   

Nic dziwnego że tak mało i cienko. Temat niełatwy, nie da się ot tak "kopiuj-wklej" zrobić :P

Odpowiedz do tematu