No właśnie liczę na to że ktoś ma taką fotke bo ja nie moge nigdzie znaleść ale zato mam to ,kiedyś stał taki budynek na rogu Tczewska-Warszawska
Post edytowany. Zbyt duży rozmiar zdjęcia, błędy w pisowni. Popraw się po raz drugi.
DW
37_193 a.JPG
Plik ściągnięto 45734 raz(y) 70,73 KB
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Pon Kwi 19, 2010 1:44 am, w całości zmieniany 2 razy
Bardzo fajny wątek. Jednak nie jesteśmy na forum gimnazjalistów. Zamieszczając materiały do których nie mamy praw autorskich, wskazujemy źródło pochodzenia zdjęć. Przywołując pomnikowe opracowanie Volmara, warto się chociaż zająknąć kto zacz.
A ja mam pytanie z gatunku off-top, ale mam nadzieję, że nie zarobię na samym niemal starcie za to ostrzeżenia , mianowicie: kto wie, gdzie można "zanabyć" pozycję Domy żuławskie - w poszukiwaniu zaginionej tradycji budownictwa. Francula (z malborskiego forum) bębnił mailami w 2 miejsca, które teoretycznie miały dysponować książkami (się chwalo ) i zero odzewu Jest jakaś szansa na wejście w jej posiadanie?
Nie wiem czy już było na forum, ale znalazłem ciekawą ilustrowaną publikację na stronie gminy Cedry Wielkie:
"Poradnik dobrych praktyk ochrony żuławskich zabytków"
Post edytowany
Ostatnio zmieniony przez Dostojny Wieśniak Czw Kwi 29, 2010 1:38 am, w całości zmieniany 1 raz
I na marginesie - nie reklamujemy przedsięwzięć biznesowych.
Ok takie prawo admina, niech usuwa, kto chce to sobie znajdzie.
Ale to jest przecież darmowa publikacja w pdf w tym usuniętym linku i myślę że ciekawa dla forumowiczów, nie bardzo rozumiem w jakim sensie jest to przedsięwzięcie "biznesowe" i dlaczego zakazane na forum?
Do tematu wrócimy po niedzieli. Kto chce niech szuka na stronach Gminy Cedry Wielkie. Publikacja darmowa, darmo jednak nikt tam nie pracował. To jest akcja społeczna. Pokrętne trochę ale uważam, że lepiej zostawić ten temat własnemu losowi.
W związku z pierwszym postem na forum pragnę się przywitać. Jestem mieszkańcem Żuław i w wolnych chwilach dłubię sobie "domki". Żeby nie być gołosłownym, tutaj można zobaczyć co robię.
Od dawna już czytam forum i od dawna przymierzałem się do zbudowania domu podcieniowego - oczywiście w skali. Udało mi się zebrać trochę materiałów (zdjęć oraz rysunków) ale brakuje ogólnych wymiarów takiego domu. Pomyślałem, że może ktoś z forumowiczów dysponuje choćby jednym rysunkiem - rzutem/elewacją z wymiarami. Może ktoś mierzył któryś dom i miałby ochotę się tym podzielić? Uprzedzając złośliwe uwagi - szukałem w necie ale wymiarów nie udało mi się znaleźć (może nie potrafię szukać ) Będę wdzięczny za pomoc.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum