Poszukuję mapy diecezji gdańskiej w granicach 1925 -1992. Chyba w żadnej z publikacji nt. Kościoła gdańskiego nie ma takowej. Macie może pomysły (możliwości) zdobycia takiej mapy? Z góry dzięki za pomoc.
Wysłany: Sob Gru 08, 2007 7:07 pm Re: Mapa diecezji gdańskiej 1925 - 1992
Neuteicher napisał/a:
Witajcie!
Poszukuję mapy diecezji gdańskiej w granicach 1925 -1992. Chyba w żadnej z publikacji nt. Kościoła gdańskiego nie ma takowej. Macie może pomysły (możliwości) zdobycia takiej mapy? Z góry dzięki za pomoc.
Ale terytorium diecezji gdańskiej dokładnie pokrywało się z WMG.
W roku 1922 wyłączono obszar Wolnego Miasta Gdańska spod jurysdykcji innych biskupów i ustanowiono administratora apostolskiego.
W roku 1925 powstała diecezja gdańska z siedzibą biskupa w Oliwie obejmująca Wolne Miasto Gdańsk.
Pamiętam, że z żalem żegnałem w 1992 ten namacalny ślad istnienia WMG
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Mapę WMG mam na ścianie. ;) Na stronie archidiecezji nie ma takiej mapy. Chyba temat diecezji gdańskie w dawnych granicach został potraktowany tam nieco po macoszemu. Szkoda. Pozostaje mi szperać w schematyzmach diecezjalnych albo samemu stworzyć mapę z podział dekanalno - parafialnym diecezji.
Nadal z żalem myślę o dawnej diecezji gdańskiej, przebywając codziennie w Oliwie...
Trochę poszukałem i udało się. Mapka jest skanem ze "Schematyzmu diecezji gdańskiej na rok 1975". Dość dobrze obrazuje podział dekanalny dawnej diecezji gdańskiej.
Na plebanii parafii w Nowym Stawie zachowała się duża, ręcznie wykonana mapa diecezji z podziałem na parafie i dekanaty. Szkoda, że nie mogę jej tutaj opublikować.
Dla zainteresowanych: w antykwariacie w Sopocie na ul. Marynarzy wypatrzyłem na wystawie przedwojenną (lata 20-te) broszurę o diecezji gdańskiej. Cena 90 PLN
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum