Zainteresował mnie ostatnio znany pewnie wielu dom przy ul. Łagiewniki. Na jednym ze zdjęć podpisany jest on jako Maurergesellenherberge, czy ktoś może potwierdzić moje tłumaczenie tej nazwy jako Dom Czeladników Murarskich?
Jak dla mnie to tak właśnie. Cos jak hotel robotniczy.
Herberge to wlasciwie - schronisko .
np : Jugendherberge - schronisko mlodziezowe .
a jak wiadomo byla i wlasciwie jest do dzisiaj taka tradycja , ze mlody czeladnik po otrzymaniu dyplomu szedl na 2 letnia wedrowke .
dzisiaj to mozna jeszcze tylko spotkac jako tradycje tu w Niemczech u mlodzch czeladnikow ciesielskich i stolarskich . wedrowka trwa 2 lata , nie mozna zblizac sie do domu na odleglosc mniejsza od 50 km. kontakt z domem tylko listownie .
dlatego w tamtych czasach potrzebne byly takie instytucje ( schroniska ).
dzisiaj to mozna jeszcze tylko spotkac jako tradycje tu w Niemczech u mlodzch czeladnikow ciesielskich i stolarskich . wedrowka trwa 2 lata , nie mozna zblizac sie do domu na odleglosc mniejsza od 50 km. kontakt z domem tylko listownie. dlatego w tamtych czasach potrzebne byly takie instytucje (schroniska).
Pozwolę sobie wkleić kilka zdjęć takich właśnie czeladników ciesielskich spotkanych kilka lat temu w Transylwanii, którzy pomagali w rekonstrukcji kościoła warownego koło Sighisoary. Oprócz zbliżania się do domu na odległość nie mniej niż 50 km obowiązuję ich szereg innych restrykcji np. dotyczących sposobu pracy, ubioru, alkoholu itp...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum