Jesteś tu nowy więc nie wiesz ale kiedyś takie pytanie doprowadziło do poważnej awantury. Otóż generalnie wykładnia (z przymrużeniem oka) jest taka:
Dach przedwojenny, ostry symbolizuje germanizację Gdańska, militaryzm i rewizjonizm niemiecki. Dach ścięty symbolizuje Gdańsk piastowski, pokojowo nastawiony, otwarty na przyjaźń z bratnim narodem.
To duże przerysowanie ale pewnie podobny sposób myślenia wpłynął na kształt odbudowanego dachu. Nawiązano do jednego, jedynego obrazu prezentującego taki właśnie dach.
To może na dobry początek ja. Dręczy mnie taki problem - dlaczego po ostatniej wojnie szczyt dachu Żurawia "ścięto". Mimo, iż na wszystkich rycinach, sztychach, miedziorytach, zdjęciach (etc.) szczyt ten dumnie sterczy ;) Może jest to głupie pytanie (i wszyscy oprócz mnie znają odpowiedź), ale prosiłbym o rozwiązanie tej zagadki.
pumeks napisał/a:
Marcin napisał/a:
na wszystkich rycinach, sztychach, miedziorytach, zdjęciach (etc.) szczyt ten dumnie sterczy
Otóż nie na wszystkich. Najstarszy rysunek, mianowicie zaginiony obraz Antona Moellera z widokiem Długiego Pobrzeża, pokazał własnie taki, ścięty szczyt Zurawia. Zdaje się że jeszcze na sztychu Dickmanna z 1617 r. jest on ścięty, ale nie jestem całkiem pewien. W okresie późniejszym szczyt wyprostowano i pozmieniano jeszcze parę rzeczy. Odsyłam zresztą do artykułu o Żurawiu w "30 dniach" z marca 2001.
Marcin napisał/a:
pumeks napisał/a:
Odsyłam zresztą do artykułu o Żurawiu w "30 dniach" z marca 2001.
Dziękuję Pumeksie!
Ibidem, str. 39:
Początkowo, jak i dzisiaj, mechanizm Wielkiego Żurawia osłaniał dach trójspadowy z charakterystycznym naczółkiem nad szczytem Motławy, dobrze znany m.in. z zaginionego obrazu A. Moellera z 1603 roku. Jeszcze za polskich czasów, przed 1770 rokiem, wschodni szczyt pozbawiono naczółka zachowując mu jednak charakterystyczne nachylenie. Za pruskich rządów wyprostowano go i pozostał taki do marca 1945 ruku, doskonale harmonizujący z bryłą bramy. Po ostatniej wojnie przywrócono podniesionemu z gruzów dzwigowi dach w kształcie sprzed 1603 roku. Nie wiedzieć czemu nie odtworzono malowniczego smukłego komina zdobiącego dach północnej baszty już w czasach Moellera.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
--------------------------------------------------------------------------
Pogrzebałem w albumie "Gdańsk w dawnych rycinach"
Wynika z niego, że jeszcze ok. 1765 roku Żuraw był ze ściętym dachem a w 1770 już nie, więc zmiana konstrukcji dachu musiała nastąpić w tej "pięciolatce".
A przy odbudowie po 1945 częsta była praktyka sięgania do pierwotnych założeń, projektów czy najstarszej ikonografii.
skosny1.jpg ok. 1765 r.
Plik ściągnięto 10233 raz(y) 32,47 KB
skosny2.jpg 1765 r.
Plik ściągnięto 10233 raz(y) 29,78 KB
prosty.jpg 1770 r.
Plik ściągnięto 10233 raz(y) 38,16 KB
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum