Mam do wszystkich forumowiczów wielką prośbę. Chciałbym stworzyć mapę budynków z centrum Gdańska, które przetrwały koszmar "wyzwolenia" w miarę nienaruszonym stanie. Interesują mnie głównie budynki publiczne, kościoły, klasztory, szkoły, itp. Prosiłbym o wpisywanie nazw budynków lub ich lokalizacji.
Tej książki nie mam, a na tym obrazku niewiele widać
Bo jest za duży i nie da się go zamieścić w całości. Mogę ewentualnie podesłać na priva dobry skan. A książka jest ciekawa i tu na miejscu dosyć łatwo dostępna. Jakiś czas temu w jednym z sopockich antykwariatów widziałem dwa egzemplarze, po kilka złotych za sztukę.
1. Stary budynek dyrekcji kolejowej
2. Nowy budynek dyrekcji kolejowej
3. Budunek Towarzystwa Ubezpieczeń od Ognia
4. Dom Opatów Pelplińskich
5. Hala Targowa
6. Budynek Biblioteki Miejskiej
7. Dzisiejsze I LO
8. Kościół św. Jakuba
9. Kościół św. Mikołaja
10. Ratusz Staromiejski
11. "Generalkomando"
12. Bank Rzeszy
13. Brama Długouliczna
14. Ratusz Głównomiejski (w miarę)
15. Kaplica Królewska (wokół wszystko leżało)
C.D.N
_________________ Ponury Zwracacz Uwagi na Wykraczających Poza Ramy
Villaoliva nie byłbym taki szybki w zaznaczaniu tych obiektów na czerwono - bo Pietruszemu (bez urazy Pietrucha ) jak sam napisał po prostu "wydaje się".
Ani Kościół św. Jakuba, ani Dom Opatów Pelplińskich nie spłonęły - co można zobaczyć w BSG 1945 (str. 32 i 47), a i przeczytać w "Gdańsk i jego kościoły".
A ratusz był jednym z nielicznych budynków Starego Miasta które przetrwały praktycznie bez uszkodzeń - bo pewnie "czerwonoarmiści" kwaterowali tam. Chyba, że Pietrusze chodziło o Głównomiejski (a znajdujący się na liście)...
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
--------------------------------------------------------------------------
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Co do Ratusza Głównomiejskiego zaliczyłbym go jednak do ocalałych, mury są oryginalne.
Co na ten temat sądzicie?
Taaa.... Jak w większości kościołów.
_________________ Frakcja Miłośników Niewygodnych Kin
Až dojde moja poslední hodina, pochovajte mňa do bečky od vína
Do listy dopisałbym (mam nadzieję że nie odkryłem prochu ) :
1. Budynek administracyjny Archiwum Państwowego (magazyn niestety spłonął)
2. rotunda przy gmachu KK Solidarności - przed wojną dworzec tramwajowy?
3. Budynek Kasy Chorych (ob. przychodnia) ul. Wałowa 27
4. Obecny Oddział Banku BGŻ ul. Bogusławskiego 2
5. Obecny Oddział Banku PKO BP ul. Okopowa 3
6. Areszt na Kurkowej
7. Budynek Sądu przy ul. Nowe Ogrody 30/34
8. Budynek Wojewódzkiego Urzędu Pracy ul. 3 Maja 9
9. Kompleks dworca Głównego w Gdańsku wraz z dworcem podmiejskim, pocztą, ekspedycją towarową, oddziałem drogowym (po wojnie przychodnią) i noclegownią (ten budynek nie został wiernie odbudowany)
10. Dworzec kolejowy Brama Oliwska (położona obok parowozownia została doszczętnie zniszczona)
11. Elektrociepłownia na Ołowiance
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum