Dawny Gdańsk Strona Główna Dawny Gdańsk

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload

Poprzedni temat :: Następny temat
Gea znaczy Ziemia - wystawa w Oliwie
Autor Wiadomość
knovak 
Wanoga

Wysłany: Czw Maj 19, 2005 6:35 pm   Gea znaczy Ziemia - wystawa w Oliwie

Na ogrodzeniu Parku od strony Opata Rybińskiego zawisło przedwczoraj kilkadziesiąt wielkich fotogramów wystawy przygotowanej przez Państwowy Instytut Geologiczny pt. "Gea znaczy Ziemia", autorstwa Marka Ostrowskiego. Przedstawiają one różne miejsca w Polsce z lotu ptaka, zgrupowane są w kilku tematach (wpływ człowieka, itp.).
Tyle dojrzałem i doczytałem przelatując mimo, może jutro się zatrzymam i pokontempluję. Fotki są doskonałe, warto!!!

Gdanszczanin 

Wysłany: Pią Maj 20, 2005 9:01 pm   

Co ciekawe ta wystwa jest czynna codziennie w prawie tych samych godzinach co muzeum akademii rzygaczy od 0.00 do 23.55 :hihi: ( tak przynajmniej podaja w gazecie wyborczej )

parker 

Wysłany: Pią Maj 20, 2005 9:07 pm   

Ja też dziś przejeżdzałam, ale zza kierownicy kiepsko było widac :wink:

knovak 
Wanoga

Wysłany: Pią Maj 20, 2005 9:40 pm   

Dzis nie zdążyłem wiele zobaczyć, ale dojrzałem Zatokę Gdańską z lotu ptaka i chyba był też Gdańsk... Widziałem też zamek Olsztyn na Jurze, Śnieżkę, Bagna Biebrzańskie... Śliczności, jutro tam się udam na dokładne zwiedzanie.
:)

seestrasse 
Zesztrasia z Szafy

Wysłany: Pią Maj 20, 2005 10:44 pm   

knovak napisał/a:
Bagna Biebrzańskie

a widziałeś jakiegoś łoszaka? :D

bassa 
matecznik

Wysłany: Sob Maj 21, 2005 12:28 am   

Hih...super hiper byla ekspozycja biebrzańska na targach książki w listopadzie w PKiN w Warszawie:cale metry wystawowe zajmowal wielki ŁOS a pan nadleśniczy wciągajac dech-przy mikro ladzie rozdawal informatory-piękne!!!
Ehm...nie marza sie Wam Targi Ksiazki u nas ?? Z milionem inteligentnych imprez towarzyszacych...np wystaw fot FDG.....

danziger 
Korytarzanin

Wysłany: Nie Maj 22, 2005 3:54 pm   

Gdanszczanin napisał/a:
Co ciekawe ta wystwa jest czynna codziennie w prawie tych samych godzinach co muzeum akademii rzygaczy od 0.00 do 23.55 :hihi: ( tak przynajmniej podaja w gazecie wyborczej )

Czyżby na te 5 minut zamykali? :wow:

parker 

Wysłany: Nie Maj 22, 2005 4:04 pm   

Kiedyś trzeba zetrzeć z obrazków uliczny pył :wink:

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Wto Maj 24, 2005 12:54 am   

Wystawa na płocie

Cytat:
Szara ulica Opata Jacka Rybińskiego wypiękniała. Na ogrodzeniu parku oliwskiego zakwitły barwne krajobrazy. Przechodnie z zachwytem oglądają piękne, wykonane z lotu ptaka zdjęcia polskich krajobrazów.

Autorem niecodziennej wystawy na płocie "Gea znaczy Ziemia" jest biolog, twórca informacji obrazowej, Marek Ostrowski, który od 25 lat fotografuje polskie krajobrazy z lotu ptaka. Na płocie wiszą zdjęcia - od klifu bałtyckiego po szczyty Tatr i Karkonoszy. Oglądamy ciekawe formacje geologiczne. Krajobrazy ukształtowane przez przyrodę i człowieka - odkrywki węgla brunatnego, siarki, kamieniołomy granitu. Jest i dno morskie, przełom Wisły pod Kazimierzem, zapora w Czorsztynie.
Wielkie fotogramy intrygują przechodniów, którzy przystają przed nimi i komentują.
Ktoś, oglądając teren, na którym rozbił się meteoryt, komentuje: - A jednak Marsjanie istnieją.
- Pracuję jako grafik i bardzo mi się podoba jakość tych zdjęć - mówi Daniel Maina z Sopotu, który specjalnie przyjechał zobaczyć tę wystawę. - Trochę hałas przeszkadza.
- Zachwycające, piękne zdjęcia. Jestem pod wrażeniem pomysłu - dodaje studentka Aneta Szczuka.
Zdaniem Ostrowskiego, aby zrozumieć przestrzeń, trzeba choć na chwilę wyjść poza nią. Spojrzeć z innej perspektywy. Takie właśnie możliwości dają zdjęcia lotnicze.

wystawa.jpg
Plik ściągnięto 11328 raz(y) 21,84 KB

wrangla 
co to w ogóle jest za nick...

Wysłany: Wto Maj 24, 2005 12:56 am   

ps. w pierwszym momencie, gdy spojrzałam na tę fotkę, pomyślałam, że jest na niej jeden z forumowiczów. :D

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Sob Sie 05, 2006 5:50 pm   KRAJOBRAZY GEOLOGICZNE WISŁY

Wystawa zawitała ponownie na płot parku Oliwskiego. Można ją oglądać do 31.08.2006 oraz tu.

www.staraoliwa.pl

Gdynka 

Wysłany: Nie Sie 06, 2006 2:51 pm   

A zawitała już w czerwcu. :D W opisie na stronie brak m.in. Gdańska, który na pewno jest na końcu wystawy. Tak więc warto zobaczyć osobiście, a nie w necie. Zwłaszcza, że wystawa jest czynna przez 24h :wink:

krajobrazygeologiczne.jpg
Plik ściągnięto 11252 raz(y) 55,31 KB

villaoliva 
Olivaer

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 8:41 pm   VELUX 5 OCEANS, 2006-2007

I jest kolejna wystawa :==

Cytat:
Wystawa składa się z 40 zdjęć z podpisami w języku polskim i angielskim, które przedstawiają historię ostatniej edycji regat VELUX 5 OCEANS. Billboardy o powierzchni ponad 2 m prezentują zmagania żeglarzy w samotnej okołoziemskiej wędrówce, ich codzienne życie na jachtach, niebezpieczną walkę z żywiołem i warunkami atmosferycznymi, chwile samotności, nowe przyjaźnie, zwycięstwa i porażki. Większość fotografii została wykonana przez wyspecjalizowaną, brytyjską firmę fotograficzną „onEdition”, natomiast pozostała część zdjęć jest autorstwa samych uczestników.

tablica.JPG
Plik ściągnięto 10565 raz(y) 29,75 KB

wystawa.JPG
Plik ściągnięto 10565 raz(y) 33,73 KB

www.staraoliwa.pl

Marcin 

Wysłany: Nie Wrz 23, 2007 10:25 pm   

Bardzo lubię te oliwskie wystawy - bo tocząc się autkiem zakorkowaną Rybińskiego mam je okazję obejrzeć. Taka galeria "samochodowa"... :wink: :D
--------------------------------------------------------------------------

Odpowiedz do tematu